Aangezien de Nederlandse zangeres Sita de ziekte van Lyme heeft opgelopen en de tekenplaag blijft heersen geven we dit tekenblog even een duwtje. In de afgelopen decennia zijn hun aantallen zowel nationaal als international flink toegenomen. Werden ze vroeger nog gewoon als lastig beschouwd vormen ze tegenwoordig steeds meer een bedreiging voor mens en dier.

Een teekZe loeren vanuit het struikgewas op uw bloed en schromen er niet voor om na de maaltijd een infectie achter te laten. Ik heb het natuurlijk over de teek. Een parasiet die tot de groep spinachtigen behoort en waarvan er inmiddels mondiaal ongeveer 800 soorten beschreven zijn.

Daar waar muggen hun komst duidelijk laten blijken met een irritant gezoem verkiezen teken ervoor om hun aanval in het geniep te doen. En hoewel de muggen nog steeds de onbetwiste kampioen zijn in het overdragen van ziektes zoals malaria, rukken de teken als ziekte-overbrengers langzaam maar zeker op.

In Nederland is het vooral de ‘Ixodes ricinusteek’ die steeds meer zorgen baart. Een groot deel van deze teken dragen bacteriën van het geslacht Borrelia met zich mee die bij de mens de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Lyme-Borreliose is een systeemaandoening met een grillig verloop en vele verschijningsvormen. Veel is nog niet duidelijk over deze ziekte. De wetenschappelijke informatie vertoont nog lacunes en is deels tegenstrijdig. Door het ontbreken van een gemakkelijk uitvoerbare en betrouwbare kweekmethode of andere betrouwbare tests is er geen eenduidige 'gouden standaard' voor het vaststellen van de diagnose. Dit geldt overigens ook voor de definitie van genezing of voor het vaststellen van het effect van behandeling.

Dat de ziekte van Lyme zich niet zo makkelijk laat herkennen en behandelen is slechts één deel van het probleem. Het andere deel beslaat de zorgwekkende effecten van deze aandoening. Eenmaal geïnfecteerd zal het slachtoffer te maken krijgen met een lokale huidinfectie die begint als een rood plekje. Meestal verschijnt de plek binnen 4 á 10 dagen en in ieder geval altijd binnen drie maanden. Langzaam maar zeker breidt het plekje zich uit tot een diameter van 5 tot 40 centimeter. Meestal, en met nadruk op meestal maar zeker niet altijd, is de binnenkant van de plek bleek waardoor de aandoening weg heeft van een cirkel. Een bezoek aan de dokter is in dit stadium van harte aan te bevelen. Antibiotica kan dan uitkomst bieden maar wacht niet te lang.

Aha, de ziekte van Lyme!Vanuit dit stadium begint de ellende pas goed. De bacteriën vinden snel de weg in het centrale zenuwstelsel en de bloedbaan. Van daaruit ontstaat een gevarieerd ziektebeeld dat kan uitlopen van gezichtsverlamming, al dan niet in combinatie met hersenvliesontsteking, hersenzenuw en/of ontsteking aan de ruggenmerg, gewrichtsaandoeningen, hartritmestoornissen en hartfalen, koorts, angst en stemmingstoornis en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is zeker niet zo dat het slachtoffer altijd en in genoemde volgorde de klachten daadwerkelijk krijgen. Zeker is wel dat het absoluut de moeite loont om besmetting te voorkomen.

Mythe.

Koen, insectenkampioenDoor zijn verborgen leefwijze en stealth aanvalstactiek bestaan er nogal wat misvattingen over de teek die bij sommige lijden tot een onrealistische angst. Ik vroeg onze eigen insectenkampioen Koen hoe het nou precies zit met de engerds die ons belagen.

B: Waar zitten teken eigenlijk?

K: Teken kan je voornamelijk vinden in bossen en duinen, maar ze komen ook voor in stadsparken en graslanden.

B: Vallen teken je gelijk aan?

K: In Nederland wacht de teek rustig in het gras of bosje tot er een slachtoffer voorbij komt. De teek laat zich dan op het slachtoffer vallen en gaat op zoek naar een geschikte plek om zich vast te bijten. Dat kan wel even duren dus het is zeker niet zo dat ze gelijk hap zeggen.

B: Je zei in Nederland wachten ze rustig af, in andere landen dan niet?

K: Entomoloog George Brossard liet in één van zijn documentaires zien hoe teken in het noordelijke deel van de Sahara te werk gaan.. Ha, die rennen dus gewoon op je af en volgen je tot het bittere einde. Maar ja wat moet je als teek als je bijna geen begroeiing hebt en slachtoffers spaarzaam zijn.

B: Ik moet er niet aan denken. Maar in Nederland gebeurt dat dus niet?

K: Nee. Meestal hebben ze, nadat ze op je broek of hemd zitten, een paar uur nodig om een lekker plekje in, bij voorkeur, je knieholte, liezen, nek of oksels te vinden. Je hebt meestal dus wel tijd genoeg om ze voor de beet te verwijderen.

B: En als ze zich al vast gebeten hebben?

K: Je moet teken zo snel mogelijk verwijderen. Dus na iedere wandeling even met de billen bloot om te zien of je teken hebt opgelopen. Ze zeggen dat je een teek binnen 24 uur nadat hij je gebeten heeft moet verwijderen. De kans om dan nog ziek te worden is gering.

B: Hoe verwijder je een teek?

K: Er zijn speciale pincetten of kaartjes in de handel waarmee je de teek snel kan verwijderen. Als je die niet bij je hebt kan je ze gewoon stevig tussen duim en wijsvinger vastpakken en met een draaiende beweging eruit trekken. Let er dan wel op of je de kop en pootjes hebt meegetrokken, als er wat achterblijft, kan het gaan ontsteken. Is de teek eenmaal weg dan het wondje ontsmetten.

B: En als je de teek laat zitten, wat dan?

K: Een beetje teek kan wel tot een week blijven zitten. Al die tijd zuigt het dier zich vol met je bloed. Eenmaal voldaan laat de teek zich los en valt op de grond hierna begint het beest aan de voortplanting en kan tot wel 1000 eieren leggen.

B: oké Koen dank je wel.

K: Graag gedaan en denk eraan: voorkomen is beter dan genezen. Draag in natuurgebieden altijd een lange broek.


( Koen toont een volgezogen teek )

Toename van teken.

Er komen steeds meer teken in Nederland. Nieuw zijn de tropische teken zoals de Dermacentor-teek die in toenemender mate in ons landje te vinden zijn. Prof.dr. F. Jongejan (hoogleraar tropische dierziekte) laat weten in een artikel uit de Telegraaf van 12 juni 2006 dat de Dermacentor teek zich permanent in ons land heeft gevestigd. Het probleem van deze teek is dat ze een, met name voor honden, dodelijke ziekte kunnen overbrengen. De journaliste van het artikel, Lieke Jongbloed (sic), spreekt over de ‘hondenkillerteek’.

Hondenkillerteek is misschien een beetje te spectaculair, tot nu toe zijn er volgens het bericht vier honden overleden ten gevolge van de Dermacentorteek en tientallen zijn er ziek (Babesiose) geworden. De symptomen zijn, lusteloosheid, bloed plassen en hoge koorts. De Dermacentor teek is te herkennen aan het gestreepte rugschild.


( dermancentor teek )

Enfin, mocht u toevallig een dergelijk teek vinden dan kunt u het beestje opsturen naar de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde t.a.v. prof.dr. Jongejan. Op deze wijze helpt u mee om de verspreiding in kaart te brengen en het onderzoek naar de ziektes die ze meedragen.

De toename van teken is zeker niet beperkt tot ons landje. Mondiaal rapporteren specialisten dat de tekenpopulatie groeit. Zo heb je bijvoorbeeld de ‘Bont teek’ (Amblyomma variegatum) De van oorsprong Caribische teek is voornamelijk te vinden op vee. Buiten hun parasiteren zij ze verantwoordelijk voor huidaandoening en de voor vee fatale ziekte ‘Heartwater’. Tot in begin jaren ’90 wist men deze teek voor een groot deel uit te roeien maar toen sloeg de teek terug. Inmiddels zijn er diverse projecten opgestart met een gezamenlijk budget van 20 miljoen dollar om de teek te bestrijden. Ook Europa doet een duit in het zakje want de Bont teek is zich aan het verspreiden en kan een serieus gevaar vormen voor al het vee op het westelijke halfrond.
Maar ook in Amerika neemt de tekenpopulatie toe en, wat erger is, het aantal met ‘Borne of Rocky mounatain spotted fever’ besmette teken.


( Campagne moet boeren erop wijzen hun vee tegen teken te behandelen )

Met de vakanties en het mooie weer voor de deur zullen de meeste mensen een verhoogd risico lopen om door een teek gebeten te worden. Er is geen reden tot paniek maar hou uw ogen open en controleer regelmatig op de aanwezigheid van deze kleine griezels.

Gevaarlijke superteek in Turkije

Drie vrouwen zijn vrijdagavond gestorven in het midden van Turkije, nadat ze gebeten werden door teken die drager zijn van de Congo-Krim virale hemorragische koorts. Dat meldt het Turkse persagentschap Anatolië zaterdag.

De drie sterfgevallen brengen het aantal slachtoffers dat in 2007 aan de ziekte overleed, op minstens veertien.
In Turkije blijft het aantal sterfgevallen aan de Congo-Krim-koorts stijgen, sinds de ziekte, die veroorzaakt wordt door een virus dat verwant is aan het Ebola-virus, in 2003 opdook.
In 2003 stierven zes mensen aan het virus; in 2006 waren dat er al 27, hoofdzakelijk in Centraal-Anatolië. Ongeveer vijf procent van de gevallen is dodelijk.
De koorts, waarvoor geen behandeling bestaat, werd in 1944 voor het eerst beschreven in de Krim, op de noordelijke oever van de Zwarte Zee, die ook aan Turkije grenst.

En nu? Het aantal mensen met de ziekte van Lyme neemt volgens recente berichten toe, alsook het aantal teken. We hadden u al gewaarschuwd (dan bent u er twee waard) en het blijft opletten geblazen!

Update 3 april 2008: Dankzij de zachtere winters waarschuwt men nu voor meer teken.

Update 23 mei 2008: Er is een tekenplaag uitgebroken in Amsterdam. Hoe het kan gebeuren is nog onduidelijk, maar het gevaarlijke beestje rukt zelfs op naar het centrum van de hoofdstad.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Ivory^: Wat een doelloze reactie van Carel... Ben het met je eens, Kontgat zn reactie is wat ongenuanceerd... maar de feiten liggen er wel. En de reactie die jij gaf toont alleen maar aan dat je geen haar beter bent...

Nochthans wens ik niemand de ziekte van Lyme toe, uberhaupt niets slechts...

Oppassen dus voor beestjes, en slingerende autorijders
Op 19-07-2007 19:10:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^:
Joep:

Ivory^:

Wat een doelloze reactie van Carel... Ben het met je eens, Kontgat zn reactie is wat ongenuanceerd... maar de feiten liggen er wel. En de reactie die jij gaf toont alleen maar aan dat je geen haar beter bent...
Nochthans wens ik niemand de ziekte van Lyme toe, uberhaupt niets slechts...
Oppassen dus voor beestjes, en slingerende autorijders


Nou ik ben het wel met Carel eens, die ongenuanceerde opmerkingen kunnen meer impact hebben dan je verwacht...Zo eenvoudig om alles af te doen als een muggenbeet...Hoop dat Kontgat(wat een naam) er van leert...Mijn punt is alleen dat Carel net zo ongenuanceerd bezig is door em ziektes toe te wensen...
Op 19-07-2007 23:18:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: sukkel
Op 20-07-2007 14:36:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Vladimir: Offtopic zaken graag in de zeepkist...
(bericht gewijzigd op 20-7-2007 16:54:21)
Op 20-07-2007 16:54:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivory^: Kijk!!! een bloedzuiger.... :/
Op 20-07-2007 20:45:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Vraagje:
Mijn hond is gevaccineerd tegen lime enzo.
Maar bestaat er ook voor mensen een vaccinatie hiertegen?
Ik woon aan de rand van een bos en daar zitten die etters namelijk.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 06-04-2008 4:22:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Chris de Boden:

Vraagje:
Mijn hond is gevaccineerd tegen lime enzo.
Maar bestaat er ook voor mensen een vaccinatie hiertegen?
Ik woon aan de rand van een bos en daar zitten die etters namelijk.

"Vaccinatie als preventiemaatregel is in Nederland (nog) niet mogelijk. De ontwikkeling van een vaccin wordt bemoeilijkt omdat de bacterie verschillende verschijningsvormen heeft en zich kan veranderen zoals het griepvirus."
Zie: http://www.ggd-nijmegen.nl/client/1/?websiteid=1&contentid=88&hoofdid=4&pagetitle=Teken_-_Ziekte_van_Lyme
en
http://www.arbo-advies.nl/Lyme.htm

Is je Google even offline?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 06-04-2008 6:37:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee:
Chris de Boden:

Vraagje:
Mijn hond is gevaccineerd tegen lime enzo.
Maar bestaat er ook voor mensen een vaccinatie hiertegen?
Ik woon aan de rand van een bos en daar zitten die etters namelijk.

Waarom zou je vaccineren? Wanneer je besmet bent is een antibioticakuur afdoende.
Fruit dan?
Op 04-08-2008 14:22:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden