Goed nieuws voor diegenen van wie de PC nooit snel genoeg gaat: het Amerikaanse IBM, in samenwerking met Geogia Tech, komt met een chip waarvan de kloksnelheid een piek van 500 Gigahertz kan bereiken. Dit maakt de nieuwe chip (nu nog een simpele transistor) zo'n 250 keer sneller dan chips in mobiele telefoons en 100 keer sneller dan de huidige halfgeleiders.

Zonder de speciale heliumkoeling van 268,3 graden onder nul, slechts enkele graden boven het absolute nulpunt, haalt de chip nog steeds 300 Ghz. Volgens computersimulaties kan deze methode nog evolueren naar snelheden van 1000 Gigahertz, dat is 1 Terahertz.

De technologie is niet nieuw, het is nog steeds voortborduren op halfgeleiders, op basis van silicium en germanium. Dit bewijst dat deze markt nog lang niet aan de top van het kunnen zit. Toch zal het nog even duren vooraleer je PC's met deze supersnelle chips in de winkel ziet, de eerste gegadigde is het Amerikaanse leger en het hogere segment van de zakelijke markt.
Het originele IBM-persbericht vind je op deze pagina. De website van Computable die ook melding maakt van dit nieuws rekende  -451 graden Kelvin onterecht om als -233 graden Celsius. Het omrekenen is nochtans niet zo moeilijk.

Update: Een verstandige reageerder merkte terecht op dat het vergelijken van de tijd waarin een transistor schakelt met de tijd waarin andere apparaten nuttig werk doen niet helemaal eerlijk is. Het is dan ook afwachten hoe snel de eerste toestellen op basis van deze technologie daadwerkelijk zullen zijn.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden