Het is opvallend dat iets wat zo algemeen is toch zo ongelofelijk fascinerend kan zijn. Ik heb het over mensen. We kijken graag naar mensen, in de bus, de winkel of op het werk het maakt niet uit het verveelt nooit. Het feest is helemaal compleet als we ook nog eens deelgenoot worden gemaakt van andermans of -vrouws fantasieën, afwijkingen of perversiteiten. We gnuifelen om de bioloog/auteur die opeens publiekelijk als travestiet uit de kast komt en we huiveren om de ontboezemingen van een seriemoordenaar. Maar of we nou boe of bah of ooh of aah roepen we willen er geen letter van missen. Ja, mensen zijn gekke wezens.

De makkelijkste manier om deelgenoot te worden van iemands zielenroerselen is psychiater worden. In die hoedanigheid mag je ongestraft informeren naar de meest intieme gevoelens, fantasieën en gedachten. Ik stel me dan ook voor dat psychiaters (net als seksuologen, antropologen, therapeuten, etc.) iedere dag weer fluitend naar hun werk gaan.

Één van vreemdste psychische aandoeningen waar men aan kan lijden is het zogenaamde Obsessieve-Compulsieve Stoornis (OCD), beter bekend als dwangneurose. Een dwangneurose hebben is niet fijn en je komt er maar moeilijk vanaf. Een obsessieve-compulsieve stoornis wordt gekenmerkt door dwanggedachten (obsessies) en/of dwanghandelingen (compulsies). Dit zijn hardnekkige, irrationele gedachten en/of handelingen die iemand als ongewenst maar niet te stoppen ervaart. Voorbeelden zijn wasdwang, controledwang, teldwang en herhalingsdwang zoals driemaal de deur op slot doen als men vertrekt.


( Eetstoornis, afwijking of een bourgondiër? )

Een bizarre vorm van dwangneurose is de onweerstaanbare dwang om allerlei vreemde zaken in te slikken. Zo verhaalt het fameuze “The Guiness Book of World Records” over een 42 jarige dame die in 1927 werd onderzocht nadat ze wat maagklachten had. De artsen ontdekten alras dat ze 2.533 objecten in haar maag zaten, waaronder 947 gebogen spelden. Volgens Guiness was er in 1985 een man bij wie de artsen 212 objecten in zijn maag vonden. Het was even puinruimen maar uiteindelijk werden er onder anderen 53 tandenborstels, 2 scheermesjes, 2 telescoop antennes en 150 handvaten van wegwerp scheermesjes geborgen.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Dus de onweerstaanbare maar ongewenste dwang te hebben om vreemde zaken in de anus te steken. Cecil Adams, auteur van het boek “More of the strange dope” dook in de medische archieven en gaf een leuke opsomming van wat er zoal werd aangetroffen in endeldarmen. Zonder verder in detail te treden noemt zij: “een 150 watt gloeilamp, een hardgekookt ei, een bevroren varkensstaart, een pot pindakaas, een met zand gevulde fietsbinnenband, een paar brillen, een theekopje en natuurlijk de voor de hand liggende groenten en fruitsoorten. Het opmerkelijkst was de strapats van een man in 1955. Deze man werd in het ziekenhuis opgenomen nadat hij een koker met een diameter van 14 centimeter in zijn aars had gestoken om vervolgens een aangestoken kanonslag door de koker naar binnen te werpen. Boem, auw. Enfin een zeer uitgebreide opsomming kunt u dus in het boek van Cecil vinden.

Toch heeft niet iedereen die zich overgeeft aan vreemde neigingen een dwangneurose. Afhankelijk van de vrijwilligheid van handelingen stoppen we die mensen in andere hokjes. Zo hadden we in 2004 het geval van de ‘tenenlikker’ . De man gaf toe aan zijn verlangen om aan de tenen van willekeurige vrouwen te likken en maakte zodoende een park in Rotterdam onveilig. Toen hij na drie jaar tenen likken eindelijk door de politie werd gevat moesten ze de man weer vrij laten. Er bleek in Nederland geen wet die het verbiedt om aan tenen te likken. Zijn Amerikaanse collega tenenlikker riskeerde wel een straf toen hij werd gearresteerd nadat hij stiekem van onder een auto aan tenen likte. Wat bezielt iemand om aan de tenen van vreemde vrouwen te likken? Misschien kunnen we ze in het hokje fetjisten plaatsen of zijn het toch gewoon zieke geesten?


( Dwangneurose, geestesziek, fetish of gewoon? )

Je kan het eigenlijk zo gek niet verzinnen, van de meest bizarre perversie tot de extreemste uitspatting, mensen hebben het gedaan, doen het of gaan het doen. Om bovenstaande voorbeelden kunnen we misschien nog grinniken maar wat te denken van bijvoorbeeld dierenbeulen.

Zo was in 2005 een kinderboerderij in Harderberg bezocht door een of meerdere dierenbeulen die kennelijk met groot plezier weerloze eendjes en andere dieren hadden verminkt. De beul(en) waren zelfs zo ver te gaan om een eend in te smeren of onder te spuiten met een bijtend zuur. Zoiets vereist planning en je vraagt je af welke zieke geest zich thuis al zit te verkneukelen op het aankomende dierenleed terwijl hij/zij het zuur in de jas laat glijden.

Bijna iedereen heeft ‘vreemde’ fantasieën of voorkeuren, toch worden die lang niet altijd in praktijk gebracht hoe onschuldig ze ook moge zijn. Om de één of andere reden hebben die mensen besloten om niet toe te geven aan die duistere gevoelens. Soms uit gêne of praktische overwegingen maar vaak ook omdat men niet begrijpt waar die maffe bedenksels vandaan komen. Het beangstigt ze en ze drukken het weg om niet als gek te worden versleten. En misschien is dat nog wel vreemder dan de fantasie. Immers de fantasie is helemaal eigen terwijl de schaamte of angst vooral sociaal cultureel bepaald is.

De menselijke geest, weerzinwekkend en fascinerend tegelijk en één van de grootste raadselen op deze aarde.

 

Lanoe:
Ronny:

Ik vind het ook opwindend om aan vrouwentenen te likken. Maar zou het nooit ongewenst doen. Maar heh, zo heeft inderdaad iedereen wel weer wat lol.


Jezus scheen daar ook op te kicken, voeten wassen

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 09-08-2008 8:26:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Als ik dat ook allemaal nog moet gaan doen, dan wordt mijn leven wel erg vermoeiend.
(bericht gewijzigd op 13-6-2009 21:09:47)
Nee, dank u.
Op 13-06-2009 20:54:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden