In een weinig bomensap vonden onderzoekers wat vroeger een spinnenweb was. Daaruit bleek dat spinnen veel eerder dan gedacht reeds wielvormige webben konden weven. Door genetisch onderzoek weet men dat de achtpotige engerds samen met dinosaurussen leefden, in de tijd dat zoogdieren nog klein waren. In het prehistorisch spinnenweb vond men ook een kever, vlieg, wespenpoot en andere prooien.

Een spinNiet alle spinnen weven een web. Sommigen bespringen hun prooi meteen of gebruiken meer een cocon-methode. Onderzoeker David Grimaldi merkt op: "de geavanceerde structuur van dit fossiele web, samen met de prooi die zich in het web bevond, maakt duidelijk dat spinnen van in het prille begin insecten vanuit de lucht afmaakten."

Door meerdere onderzoeken en fossielen samen te brengen weten de wetenschappers nu dat later geëvolueerde spinnen de eigenschap om geometrisch perfecte webben te produceren zijn verleerd. Voorheen dacht men dat het web van spinnen was ontstaan door aanpassing aan de omgeving, nu lijkt het eerder een basiseigenschap te zijn.

Natuurlijk kunnen nóg eerdere vondsten, eenmaal die er zijn, dit gehele onderzoek weer in een ander daglicht plaatsen. Tot op heden nemen we aan dat wevende spinnen in hun huidige vorm tot zo´n 136 miljoen jaar terug te herleiden zijn .

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden