Volgens de uitkomst van een onderzoek heeft een kwart van alle Amerikanen geen enkele vriend. En daarmee begint het "land van de vrijheid" steeds meer te lijken op het land van de eenzaamheid. Aldus de conclusie van een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift American Sociological Review die ook signaleert dat het aantal Amerikanen zonder vriend is verdubbeld in de voorbije twintig jaar.


Dat steeds minder Amerikanen vriendjes met elkaar willen worden is natuurlijk slecht voor je zelfbeeld. Een vlucht uit de realiteit ligt dan voor de hand.

Het National Center on Addiction and Substance Abuse publiceert een rapport waarin staat dat 15 miljoen Amerikanen regelmatig high zijn geworden van geneesmiddelen, pijnstillers en psychiatrische middelen, zoals Xanax, Ritalin en Adderrall. Deze middelen worden in totaal vaker misbruikt dan cocaïne, heroïne en methamfetamine samen. Volgens het rapport misbruiken ongeveer 2,3 miljoen tieners deze middelen (1).

Niet iedere Amerikaan beschikt over een rijkelijk gevulde medicijnkast. Geeft niets, de drankwinkels zijn daar 7 x 24 open.

Volgens een artikel verschenen in het gezaghebbende Journal American Medical Association (Jama), wordt er zwaar gedronken in de meeste geledingen van de samenleving in de V.S. Misbruik van alcohol doodt jaarlijks bij benadering 100.000 Amerikanen. Tijdens de voorbije tien jaar is drankmisbruik toegenomen.


( heeft ook bijna geen vrienden meer )

Natuurlijk is het zeker niet zo dat alle Amerikanen zich dan maar uit ellende op de drank en drugs storten. Sommige vreten ook gewoon hun onlust weg.

Onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat meer dan 54 miljoen Amerikanen kampen met een overgewicht van ten minste 15 kilo. En vooral bij jongere mensen neemt dit aantal toe. Anderzijds zijn vooral de armere en kansarme bevolkingsgroepen die het meest vatbaar zijn voor het aankweken van overmatig lichaamsgewicht.

Natuurlijk moet je als Amerikaan dan wel de drank, drugs of hamburgers kunnen betalen. Want zonder geld of vrienden is het slecht toeven in het land waar krantenjongens nooit miljonair worden.

Het aantal Amerikanen dat niet in staat is zelf eten op tafel te zetten, is sinds 2001 met 8 procent gestegen. Meer dan 25 miljoen mensen zijn aangewezen op voedselbanken. Dat meldt America's Second Harvest, een liefdadigheidsorganisatie die in vijftig staten voedsel uitdeelt, aldus de krant The Christian Science Monitor. De cijfers komen overeen met de uitkomst van een onderzoek uit 2005 van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Daaruit bleek dat 38 miljoen Amerikanen niet zeker zijn van hun dagelijkse maaltijden. Ook dit onderzoek signaleerde een forse stijging van het aantal hongerigen sinds 2000, hoewel de Amerikaanse economie in dezelfde periode voortdurend is blijven groeien.


Maar ook op internationaal niveau blijken er steeds minder mensen bereid om vriendschap te sluiten met Amerikanen.

Uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research Center blijkt dat in 20 landen de houding ten opzichte van de VS negatiever is geworden. Dit bleek vooral in landen uit het Midden-Oosten het geval zoals Egypte en Pakistan, maar ook in Europese landen is een duidelijke afkeer van de VS te zien in de cijfers. Kern van deze anti-houding is het buitenlands beleid van de VS. Toch blijkt uit de cijfers dat het algemene beeld van de VS veel negatiever is dan tijdens de metingen in het jaar daarvoor.

De Amerikanen zelf zullen de negatieve houding ten opzichte van hun land vast wel begrijpen. Immers de nationale tevredenheid van de Amerikanen over hun eigen land is ook sterk aan het dalen; was 50 procent van de Amerikanen nog tevreden in 2003 in 2006 was die tevredenheid gedaald tot 29 procent. In geen van de andere onderzochte landen daalde de nationale tevredenheid zo sterk.

Arme Amerikanen, als je de uitkomsten van al die onderzoeken mag geloven is wel heel wat meer nodig dan een dr. Phil om het volkje uit de problemen te halen. En ondanks dat 83 procent van de christelijke Amerikanen in wonderen gelooft lijkt een praktischer aanpak op korte termijn effectiever.
Het is maar een ideetje maar misschien zou het helpen als de Amerikanen 2de regel in de Amerikaanse grondwet ( 2nd Amendment - The Right to Keep And Bear Arms) een beetje aanpassen in “The Right to Love Yourself and Others”.


( Deze Amerikaanse is op de goede weg )


(1) Joseph A. Califano, Jr., Cairman ans President”, Under the counter: The Diversion and Abuse of Controlled Prescription Drugs in the U.S, National Center on Addiction and Substance Abuse at Columbia University, July 05.
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden