Soms zijn er van die mensen die helemaal opgaan in hun fascinatie voor een bepaalde cultuur. Zo ook de priester Gaius Cestius Epulo die in 12 voor Christus overleed. In zijn testament liet hij opnemen dat er met zijn nagelaten geld een piramide voor hem gebouwd moest worden. De piramide van Cestius valt tot op de dag van vandaag te bezichtigen, in tegenstelling tot 3 andere piramides in Italië die misschien een hoax zijn.

De piramide van Gaius Cestius Epulo in Rome, gezien via Google Earth

Het is op bovenstaande Google Earth-afbeelding niet meteen zichtbaar, maar de piramide bevindt zich aan een drukke weg midden in de Italiaanse stad Rome. Hij is dus niet in nieuw-staat, maar er zijn enkele jaren geleden wel grondige restauraties geweest. De vergulde top, die er volgens de overlevering zou zijn geweest, is echter niet op terug geplaatst.

Het 30 meter hoge gebouw is gemaakt uit baksteen, de buitenkant bekleed met marmeren dekplaten. Door een inscriptie die aan de piramide is bevestigd weten we dat er 330 dagen is gebouwd. Ook de naam van de overledene is in steen genoteerd. Ondanks deze duidelijk hebben Romeinen van latere generaties lang gedacht dat het de graftombe van Remus was. (Remus is de tweelingbroer van Romulus, samen zijn ze de wolvenkinderen die Rome volgens de mythe gesticht hebben). Deze verwarring kon ontstaan doordat het gebouw geruime tijd werd overwoekerd door planten en niet alles zichtbaar te lezen was.

De piramide van CestiusAan de westzijde bevindt zich een ingang die naar de graftombe van Gaius Cestius Epulo leidt. Daar kun je niet zomaar in, het publiek krijgt geen toegang. Vroeger stonden er voor de ingang twee bronzen sculpturen met de afbeelding van de Romein, maar die zijn nu verdwenen. In de grafkamer zijn wel nog fresco´s te bezichtigen.

Meer details over de piramide in Rome vind je op Wikipedia. De .kmz downloaden om zelf te google-unearthen kan via deze link.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden