Onlangs werd er via de veilingsite E-bay een heuse 2,5 centimeter grote “waterolifant” voor $60.000 dollar te koop aangeboden. Nee, geen levend exemplaar maar een opgezette versie. Wat is een kleine waterolifant en nog belangrijker… is hij echt?

water olifant

In Thailand doen al jaren de vreemdste verhalen de ronde over kleine waterolifanten. Kleine waterolifanten leven een verborgen leven in de vele modderige watertjes die de Thaise jungle rijk is. Ze worden niet groter dan zo’n 12 centimeter en ze zijn giftig. Naar verluidt kunnen de olifantjes met hun giftige slachttanden een volwassen man doden.
Een levend exemplaar is, voor zover ik weet, nog nooit in de openheid gebracht. Wel zijn er natuurlijk legio verhalen van mensen die menen de olifantjes gezien te hebben. Er schijnen zelfs lieden geweest te zijn die een waterolifantje hebben weten te vangen om als huisdier te houden. Zonder succes overigens, volgens de verhalen houden ze het in de regel in gevangenschap niet langer uit dan een week daarna sterven ze.

Enfin, een keurig opgezet exemplaar van zo’n waterolifantje is dus nu voor veel geld te koop. Worden we bij de neus genomen of bestaan er echt wezens zoals de waterolifant?


( nep of echt? )

In 2003 dook er ook al een zogenaamde opgezette waterolifant op. De eigenaar van het diertje liet toen röntgenopnames maken. De röntgenfoto’s lieten duidelijk zien dat het olifantje een heus skelet had:


( Piepklein en toch een skelet )

Toch worden we waarschijnlijk bij de neus genomen. Sommige mensen verstaan de kunst van taxidermie, oftewel het opzetten van dode dieren. Het vermoeden bestaat dat slimme taxidermisten een muis, zoals bijvoorbeeld hieronder, tijdens het opzetten omgevormd hebben tot een waterolifant. De reden daarvoor is simpel, op deze manier hopen de taxidermisten een leuk centje aan toeristen te verdienen.


( Hoe je van een muis een olifant maakt. )

Dat sommige taxidermisten er genoegen in scheppen om uit de onderdelen van verschillende dode dieren vreemdsoortige monsters te maken is niets nieuws. Momenteel houdt het Amerikaanse Bates College Museum of Art tot oktober 2006 een expositie van artiesten die, ieder op een eigen manier, vreemde wezens hebben gecreëerd. Maar buiten duidelijk opzettelijk gecreëerde monstertjes, duiken er ook exemplaren op die net als de waterolifant toch wel voor verwarring zorgen. Even de historie induiken.


( De Kunst van monstertjes maken, nep dus )

De Chileense dwerg-Aliën.
Chili, oktober 2002. Een familie, op vakantie in de omgeving van het Zuid-Chileense stadje Conception, deed een bijzondere vondst.
Ze vonden de overblijfselen van een mensachtig wezentje dat niet groter was dan zo’ n 7 centimeter. Het wezentje had een relatief groot hoofd, twee armen met lange vingers en twee benen.
Het duurde niet lang of Mega News Service (de lokale nieuwsdienst van Santiago) maakte het verhaal wereldkundig. De UFO-wereld was laaiend enthousiast en de verwachtingen waren hoog gespannen.


( Alien of berg-aapje? )

De ontnuchtering kwam al gauw; op 25 oktober van datzelfde jaar.
Dierenarts Arturo Mann (die tevens als professor is verbonden aan de Universiteit van Santo Thomas) had het wezentje bekeken en verklaarde dat het ging om een zeer jonge Monito de Monte, letterlijk berg-aapje (of zoals zijn officiële naam luidt: Dromiciops australis een ondersoort verwant aan de Microbiotheriiae.) Monito’s zijn vrij zeldzame diertjes die leven in de regenwouden van Valdivian.

Mysterie opgelost, of toch niet?
Professor Mann geeft in een interview toe dat hij voor 90% zeker is van zijn bewering. Een DNA-analyse was niet uitgevoerd. Als je naar het schedeltje kijkt dan lijkt dat niet op de schedels van soortgenoten uit de familie van de Microbiotheriiae, maar ja, het kan natuurlijk om een misvormd exemplaar gaan...
En het is hoogst ongebruikelijk dat het wezentje vertoefde in het zuiden van Chili waar het gevonden was, daar zijn oorspronkelijke habitat rond de evenaar ligt.

Weer een dwerg-Alien.
Op 10 oktober 2003, bracht de Spaanstalige krant La Cuarta een bericht naar buiten dat er weer een Aliëntje was gevonden in Chili.
Ditmaal ging het om een gemummificeerd wezentje met Aliën-achtige kenmerken. De vondst werd gedaan door onderzoeker Oscar Muñoz (Chileens-Spaanse Insitituut voor Onderzoek en Exobiologische studies, IIEE) ) in La Noria, ten oosten van Iquique, Chili.


( Kleine alien ?? )

Dit is wat FoK nieuws over het alientje te melden had:
"Het wezentje is 15cm groot en heeft een kegelvormig hoofdje. Onderzoekers hebben vastgesteld dat het geen pop is. Mario Pizarro zegt dat het wezentje organisch weefsel heeft en een 'vastgekleefde huid'. Op het linkerbeen is een groot litteken te zien, waar hij mogelijk door iets geraakt kan zijn. De Aliën heeft handen met vier vingers. Opvallend zijn de vreemde gewrichten die op een soort lagers lijken. De Aliën is nu waarschijnlijk door een groep Amerikanen gekocht. Het is niet duidelijk in wiens handen de mummie nu is".


( Mysterie alom dus )

Meestal is er op dit soort berichten geen follow-up laatste wat we , maar de Chileense nieuwsdienst Terra.cl wist in december 2003 toch te melden dat het IIEE pogingen doet om het wezentje te kopen van een niet nader genoemde industrieel. En dat was tot nu hetvan deze vondst gehoord hebben...

Fake of echt?
Ik heb geen idee maar ik mag aannemen dat mensen die dergelijke obscure items voor veel geld kopen toch eerst een grondige check doen. Soms zijn de berichten over mysterieuze mummies zo serieus dat er geen ruimte over twijfel kan bestaan. Een mooi voorbeeld daarvan is de 25 centimeter grote dwerg die in 2005 werd gevonden in Iran.


( Klein duimpje echt? )

Dwerg stelt archeologen voor een raadsel.
10 Oktober 2005, Cultural Heritage News Agency: Een onlangs in Kerman (Iran) gevonden en schijnbaar gemummificeerde dwerg, met een lengte van 25 centimeter trekt de aandacht van

ongeveer 1800 jaar oude historische fort Teheran, 20 oktober 2005 (CHN): Illegale opgravingen in hetvan Gudiz in de provincie van Kerman vlakbij Shahdad Stad hebben geleid tot de vondst van ee archeologen en antropologen. n 25 centimeter lange mummie en enorm veel vragen van wetenschappers.

Forensische studies overleed. hebben uitgewezen dat het lijkje ondanks de opgravingen behoorlijk intact is gebleven. Men schat dat de dwerg ongeveer 16 of 17 jaar oud moet zijn geweest toen hetHet geslacht van de minimummie is nog niet bepaald. Omdat er in de buurt overblijfselen van zeer lage muren zijn opgegraven denken sommigen nu, na het vinden van de mummie dwerg, dat er ooit een heuse dwergenstad heeft bestaan. Archeologen wijzen deze theorie vooralsnog van de hand.


( Lelijk is 'ie wel. )

Javadi, archeoloog en verbonden aan het Cultureel Erfgoed en Toerisme Organisatie van de Kerman provincie is terughoudend. “Er moet nog zeer veel onderzoek worden gedaan en zolang we niet zeker zijn van het geslacht, is het moeilijk om de juiste leeftijd van de mummie te schatten. En zelfs als wordt bewezen dat het om een mummie van een dwerg gaat wil dat nog niet zeggen dat er een dwergenstad heeft bestaan.” Aldus Javadi die eraan toevoegt: “Kerman is een zeer oude regio die herhaaldelijk door geografische veranderingen bedekt is geraakt, maar buiten dat had men in oude tijden hier niet de techniek om huizen met stenen muren te bouwen.”

“Gezien het feit dat uit geen enkele periode in Iran mummies zijn gevonden is het niet aannemelijk dat deze dwerg is gemummificeerd. Omdat de lokale bodemsamenstelling dusdanig is dat elk lichaam erin vergaat en er nog nooit een intact skelet is gevonden moeten we rekening houden met een vervalsing.” zegt Javadi.

“In de afgelopen 38 jaar van opgravingen in de regio hebben archeologen geen bewijs gevonden van een dwergenstad. Overblijfselen van muren, nu 80 centimeter hoog, suggereren een oorspronkelijke hoogte van rond de 190 centimeter. Omdat we ook muren van 5 centimeter hoog hebben gevonden wil nog niet zeggen dat daar dwergen gewoond hebben”, aldus Mirabedin Kaboli, hoofd archeologie Shahdad stad.

Het 25 centimeter lange lijkje is gevonden op een islamitische begraafplaats. Er zijn geen inscripties gevonden en de onprofessionele opgraving heeft het graf zodanig vernield dat over de wijze van begraven niets zinnigs kan worden gezegd.

De lokale politie van Kerman heeft twee smokkelaars aangehouden die van plan waren om de mummie voor 3 miljoen dollar in Duitsland te verkopen. Een groep antropologen wil binnenkort naar Kerman vertrekken om de ouderdom vast te stellen en meer details te achterhalen.

Aldus CHN.


( politie toont dwerg )

Het Iraanse nieuwsblad “Persian Journal” meldde op 29 oktober 2005 het volgende; Politiechef Hamid Gorizan toonde journalisten het lichaam van de onlangs in beslag genomen dwerg. Tegenover de journalisten verklaarde Gorizan dat het om het lichaam van een ongeveer 1000 jaar oude mummie gaat. De dwerg is volgens de politiechef ergens tussen het 12de en 16de levensjaar overleden.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden