Isaac Newton heulde met het occulte, dat is algemeen bekend. Wat hij precies deed is in een vage mist gehuld, daar wordt doorgaans weinig uitspraak over gedaan...

Isaac NewtonIn de documentaire die we nu tonen, Newtons Dark Secrets, wordt onder andere gesproken over een oud document dat enkele maanden geleden de media haalde. In een bibliotheek te Jerusalem vond men originele geschriften en berekeningen van Newton. Hetgeen hij becijferde: het einde van de wereld. Volgens de ontdekker van de zwaartekracht zal dit in het jaar 2060 plaatsvinden. 
De oude teksten maken duidelijk dat hij weinig tot geen scheiding zag tussen wetenschap en religie. Newtons Dark Secrets gaat in op het wat en waarom van dit geheimzinnige document dat slechts weinigen mochten onder ogen zien.

De documentairemakers stelden zich de vraag wie de échte Isaac Newton was. Op basis van zijn geschriften komt hij soms over als een koele emotieloze wetenschapper, maar dat is lang niet de mens achter het beeld. Zijn leven, passies en vraagstukken passeren de revue, alsook hoe hij tot zijn bekende wetten kwam en zo de wiskunde een nieuwe dimensie gaf

Persoonlijke aspecten komen ook aan bod. Zo leren we dat Isaacs vader stierf voor zijn geboorte en dat moeder Newton hertrouwde om vervolgens met haar partner kleine Isaac in de steek te laten. Newton werd opgevoed door zijn grootouders en was zo boos op zijn moeder en stiefvader dat hij hun huis in brand stak, inclusief bewoners.
In zijn Cambridgeperiode was hij ook al niet het type dat veel vrienden maakte, feestjes waren niets voor hem. Zijn passie voor de natuurkunde zorgde ervoor dat hij zich begroef in werk van collega's. Op basis daarvan bouwde hij nieuwe ideeen. Het studeren stopte hij slechts om te slapen, 18 uur per dag aan het werk.

De docu staat ook even stil bij de huidige telescopen, die allen zijn gebaseerd op concepten van Newton. Deze uitvinding was destijds de doorbraak voor de wetenschapper: hij werd professor aan Cambridge. Deze fulltime baan gaf hem de ruimte om zijn interesse in alchemie te ontwikkelen. Vooral dat aspect wordt in Newtons Dark Secrets uitgediept. 

Rondom de documentaire is een volledige website opgezet, daar vind je veel interessante informatie. Hieronder kun je de documentaire integraal bekijken.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden