Breng mensen en insecten samen en er ontstaan als vanzelf interessante of maffe verhalen. Zo stonden er onlangs een drietal opmerkelijke berichtjes in de krant die ik u niet wil onthouden.


(De zeldzame boktor uit Wales )

De Belgische krant Het Laatste Nieuws wist ons het volgende te melden:
Een supermarkt in Dongguan (China) verplicht zijn personeel elke dag 150 vliegen neer te meppen, zo niet riskeren de werknemers een boete van 6,25 dollar per dag. Het staat te lezen in de Chinese krant Southern Metropolis News. De winkel hoopt met die maatregel de hygiënische omstandigheden te verbeteren. Veel personeelsleden zien de boetes echter niet zitten en kwamen in opstand tegen de absurde 'schoonmaakwoede' van hun baas.
Aldus het bericht.

Het heeft weinig zin om vliegen dood te meppen als men de oorzaak van de plaag laat bestaan. De baas van de supermarkt zou er beter aan doen om het afval af te dekken of sneller af te voeren. Vliegen leggen hun eitjes in rottend organisch materiaal en bij voorkeur in vleesresten. In Nederland legt de gewone huis-, tuin- en keukenvlieg (Musca domestica) tot wel 400 eitjes per dag die binnen 12 uur veranderen in maden. Onder wat gunstige condities duurt het dan nog een dag of 5 á 6 tot de made zich tot vlieg ontwikkelt. Theoretisch kan één enkel vliegeneitje binnen 2 maanden zorg dragen voor een populatie van 10 miljoen vliegen. Ik wens de Chinese winkelbediendes dan ook veel succes.

Dat het uitroeien van insecten niet zo heel gemakkelijk is bleek uit een bericht van de Daily Mail dat mijn vader vertaalde:

Zeldzame reuzekever jaagt arbeiders angst aan.

Een grote boktor, waarvan men dacht dat het al meer dan 300 jaar was uitgestorven in Engeland en zeldzaam is in de rest van de wereld, dook onlangs op in Llanelli, Engeland.
Arbeiders van een lokale meubelmakerij schrokken zich bijna dood toen ze de gigantische boktor zagen lopen. Ternauwernood konden sommige meubelmakers hun geschrokken collega’s tegenhouden die het diertje met een hamer wilden doodslaan. Weer andere collega’s dachten dat het om een grap ging en dat de 6 centimeter lange boktor een plastic exemplaar was. De kever werd gelukkig door dappere meubelmakers gevangen die daarmee het diertje aan een verpletterende dood hielpen ontsnappen.

Een lokale entomoloog, Ian Morgan, herkende het beest en wist te vertellen dat het om een uiterst zeldzaam exemplaar ging die, volgens de verhalen, in 1700 voor het laatst in Engeland was gezien. Zoals de meeste kevers heeft ook dit exemplaar maar een kort leventje als kever. Eenmaal boktor geworden leven ze niet langer dan een week of twee. Als de tor komt te overlijden dan zal het overgedragen worden aan het Nationale Museum van Wales. Aldus het bericht.

Het leuke van dit bericht is dat zo nu en dan toch weer blijkt dat zeldzame exemplaren zich weten te handhaven. Hoewel het bericht niet vermeldt om welke soort het gaat denk ik dat het een Cerambyx cerdo is, een grote boktor dus die zich prima thuis voelt in oude eiken. Het trieste van dit bericht is dat maar weer blijkt hoe ver de mens van de natuur staat. Volwassen kerels die zich rot schrikken van een tor en willen doodslaan is natuurlijk tenenkrommend.


( Hier toon ik een 'Vliegend Hert', Één van de grootste en zeldzaamste kevers van Nederland. Imposant en vervaarlijk maar geheel onschuldig. NIET DOODSLAAN DUS MAAR GEWOON LATEN GAAN !!)

Kevers, groot of klein, vormen geen gevaar voor mensen. Hoewel sommige soorten best wel sterke kaken hebben of er imposant uitzien doen ze de mens geen kwaad. Leven en laten leven dus.

Een ander insectenberich verscheen op Fok en wil ik niet onthouden.

De politie van Almere is sinds gisteravond op zoek geweest naar de eigenaar van een vingertopje. Dat 'topje' werd door bewoners van de Ommelandvaart aangetroffen voor hun deur. Direct na de vondst is er een politiehelikopter ingezet om de omgeving af te zoeken naar sporen van een misdrijf. Ook werd er contact opgenomen met ziekenhuizen om te vragen of er iemand met een gewonde vinger was binnengebracht.

Vandaag (28 juni 2006) werd het 'topje' overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut. De deskundigen daar constateerden dat het een cocon van een vlindermot was.

Volgens de politie is desalniettemin sprake van ''hartstikke goed'' onderzoekswerk. ''Het zal je vinger maar zijn en dat daar niets mee is gedaan. Dan heb je als politie pas een blunder begaan. De technisch rechercheur zag dat er een velletje met een soort ribbeltjes om het 'topje' zat. Bovendien wees een test uit dat er bloed in zat. Een vingertop, concludeerden hij en later ook een GGD-arts die onderzoek had verricht.''( vingertopje..yeah right )

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden