Er bestaat een hardnekkig misverstand dat kennis iets is dat alleen maar toeneemt. Veel mensen denken dat kennis iets is zoals een gebouw. De zeer oude kennis vormt dan de fundering, laag voor laag worden er dan door de eeuwen heen etages gebouwd met onze huidige kennis als een super-de-luxe penthouse op het dak. Helaas is de realiteit anders.

Wie vanuit het penthouse der moderne kennis naar beneden daalt vindt slechts uitgewoonde appartementen met gesloopte muren en her en der wankele stapels stenen. De fundering is bijna helemaal weg gesloopt en grote gedeeltes zijn vervangen door wat plakband en kunstgrepen. Zolang we in ons penthouse blijven wanen we ons alwetend, maar ons flatgebouw wankelt...

Kennen is herkennen.
In de uitgebreide reeks ‘De opkomst en ondergang van de kennis’ duiken we diep in het verleden. In dit eerste deel toon ik aan hoe de mens zelf moedwillig de fundamenten der kennis gesloopt heeft of aangepast naar eigen behoefte. Het idee dat de mensen uit de verre oudheid ons toch niets te melden hadden is nog zo’n misverstand. Aan de hand van voorbeelden, aanwijzingen en feiten laat ik zien dat de werkelijkheid anders is. Verwacht geen saaie historische verhandeling, ik zal u in sneltreinvaart de kaders laten zien zodat u, net als ik, uiteindelijk ook zal inzien dat de kennis uit het verre verleden niet onderschat moet worden. Oude kennis die misschien heel nuttig kan zijn om te blijven wonen in ons penthouse.

Kortom alles wat uw geschiedenisleraar niet vertelde!

haras: Jammer, mijn reactie is vlak voor het verzenden verdwenen.
Er waren miljoenen geleden Grote Beschavingen" die werden getroffen door een kosmische ramp of zich zelf vernietigden .
Door een overmaat aan kennis.
Dat kan nu weer gebeuren.
Misschien schrijf ik er een atikel over.
De ooit verwoeste en geledigde in duisternis gehulde aarde, die werd met hulp van kunstmensen door "God" opnieuw ingericht.
Op 28-03-2009 16:31:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden