In een vorig blog lieten we weten dat er informatie over de Bosnische piramides werd opgestuurd naar Egypte. De geoloog die hiervoor verantwoordelijk is noemt Aly Abd Alla Barakat, over wie weinig informatie te vinden is. Naar eigen zeggen hoort de man bij het Egyptian Mineral Resource Authority. In de pers liet men het uitschijnen alsof de man was gestuurd door authoriteiten in Caïro, hij lijkt een piramide-expert. Is dat wel zo?

(c) Siniša Subotić 

Op de website van de organisatie kan een korte definitie van de doelen worden gevonden: "...is the authority entrusted with the geological mapping of the country and to explore, discover and evaluate its mineral wealth. Moreover, EGSMA offers the technical advice to a wide variety of governmental departments, mining companies, land reclamation and housing projects."
Niets over piramides of bepaalde authoriteit in archeologie. Wat doet Barakat, de man die de bosnische heuvels als piramide bestempelde daar eigenlijk? Hoe is zijn relatie met de échte Egyptische authoriteiten, zoals Zahi Hawass die zelfs een fanclub heeft?

Zahi Hawass naast de SfinxDe website archeology.org stelde zich dezelfde vragen en contacteerden Hawass. Voor hen leek het alsof Hawass de geoloog met een kluitje in het riet stuurde. Of dat zo was, vroegen ze aan de directeur van het Egyptisch piramidepark.
Hawass antwoordde op zijn typische stellige manier: "Meneer Barakat, de Egyptische geoloog die met meneer Osmanagic samenwerkt, weet niet over de Egyptische piramides. Hij is niet door ons gestuurd en we steunen noch bevestigen zijn uitspraken. De vermeende piramide is overduidelijk een natuurlijk geologische formatie. Met uitzondering van de algemene typische vorm kunnen deze heuvels op geen enkele manier vergeleken worden met de Egyptische piramides."

Hoe Hawass, zonder verder veel informatie te hebben gezien, aan deze zekerheden lijkt te komen is onduidelijk. Wel doet hij nog een pittige uitspraak over Sam Osmanagic, de ontdekker van de heuvelpiramides: "De theorieën van meneer Osmanagic zijn pure hallucinaties zonder enige wetenschappelijke ruggengraat."
De volledige brief van Zahi Hawass kun je via deze link in PDF-formaat lezen.

Er zijn nog meer vreemde zaken rondom de Bosnische onderzoekswerkzaamheden. Iemand beweerde dat de Canadese archeoloog Chris Mundigler van de universiteit van Waterloo dit seizoen nog naar het gebied zou gaan. De man zelf weet echter van niets en laat weten dat hij nooit iets met het project te maken heeft gehad en dat ook niet meteen van plan is.

Korte samenvatting tot op heden: officiële instanties blijven spreken over natuurlijke heuvels maar gaan niet op de individuele vondsten in (stenen ballen, tunnels, inscripties), de lokalen houden het bij piramides en aan de deskundigheid ervan wordt openlijk getwijfeld. We houden u op de hoogte...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden