Hersenen warmen op door het gebruik van mobiele telefoons, dat is een gegeven. Apart daarbij is dat beide hersenhelften symmetrisch opwarmen. Dus automatisch verdubbelt de kwaal zich omdat de hersenen een symmetrische neiging hebben, maar daar hebben we het een andere keer over. De constructie van de onderzoekersNu is het tijd voor een experimentje: eieren koken met een mobiel. Indien u vaak de telefoon in uw broekzak stopt kunnen de eieren in dit experiment vervangen worden door teelballen of eierstokken. 't Principe is gelijkaardig.

Net zoals iedere microgolfoven waarmee de dagelijkse maaltijd warmgestraald kan worden, werkt de mobiele telefoon op microgolven. Twee Russische onderzoekers kwamen daardoor op het idee om een constructie te maken waarbij ze twee van de communicatie-apparaten tegenover elkaar plaatsten. In het midden stond een ei, te luisteren naar de gesprekken die via bandrecorder werden afgespeeld. U ziet deze opstelling op bovenstaande foto.

De twee onderzoekersDe resultaten van Vladimir Lagovski en Andrei Moiseynko, werkzaam bij de Komsomolskaya Pravda-krant, zijn verontrustend. Ondanks de officiele mening dat GSMs niet schadelijk zijn blijk je er na een uurtje praten toch een gekookt ei aan over te kunnen houden. De vraag is al snel: wat doet dit met onze hersenen en de rest van het lichaam? Hoe gedragen onze cellen zich als ze langzaam en van binnenuit gekookt worden? Ontstaat hier kanker door?

De twee Russen hebben het ei nauwkeurig in de gaten gehouden. Na een kwartier praten merkten ze reeds opwarming. Tien minuten later was het al heel warm, nog een kwartier later was het heet en na in totaal 65 minuten gesprek was het ei gekookt. Een uurtje lallen met vriend of vriendin is dus naar alle waarschijnlijkheid bijzonder ongezond. De neppende onderzoekers zelf nuanceren hun resultaten met enig sarcasme: "Al het gepraat over de gevaren is overdreven. Zelfs al zou je brein gekookt worden, dan nog is er enkele uren mobiel praten voor nodig."

Het gekookte eiDe onderzoekers benadrukken dat dit geen hard wetenschappelijk experiment is. Dat het wel indicatief is spreekt voor zich. Toch maar even de site Stop-UMTS bezoeken en goede informatie opzoeken vooraleer u de hersenen naar tropische sferen brengt en ze eruit zien als het ei rechts voor u gepeld?

Update: hoax dus. Jammer, de eieren waren op, anders waren we er zelf achter gekomen. Met dank aan Stop-UMTS.

Gerard: En al zou het wel waar zijn: opwarmen op zich lijkt me nog niet zo'n probleem: als het opwarmen gering is en de warmte via de bloedsomloop voldoende kan worden afgevoerd, hoeft dat geen blijvende schade te veroorzaken. Maar wat doet de hoogfrequente straling met het genetisch materiaal van de hersencellen? Is er sprake van verstoring in het functioneren van het chemisch(neurotransmitters)-electrisch (elektrische zenuw signalen) functioneren van de hersenen? Is dat wel eens GOED onderzocht?
'Don't forget rule number 6'
Op 14-11-2007 7:16:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Al 3 mobiele toestellen(paar jaar) heb ik verschrikkelijke last van steken in mn kop als ik het toestel tegen mn hoofd hou...bellen is echt een verschrikking tegenwoordig en doe ik dan ook steeds minder.
Op 14-11-2007 9:14:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Voetnoot:

Gerard:

En al zou het wel waar zijn: opwarmen op zich lijkt me nog niet zo'n probleem:....

Lijkt??
Op lijken vertrouw ik niet.

Het rare is trouwens dat ongeveer een half uur na opwarming van die ene hersenhelft waar het mobieltje zat, de andere hersenhelft een opwarming laat zien (soort spiegeleffect).
Dit lijkt niet zo'n probleem, maar of het dat ook niet is?

Beter lezen,en alles lezen, dan wordt het vanzelf duidelijk.
'Don't forget rule number 6'
Op 14-11-2007 13:48:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden