Ook al kan niet iedereen het zich de volgende ochtend herinneren maar we schijnen allemaal te dromen. En iedereen die wel eens een stevige droom heeft gehad vraagt zichzelf af wat de betekenis ervan was. Is er wel een betekenis?

Droomduiders menen van wel, maar of de dromer daar echt wijzer van wordt is de vraag. Meestal blijven dromen reeksen van raadselachtige beelden en warrige verhaallijnen. Ik zeg meestal omdat er ook dromen zijn die nuttige of in ieder geval bruikbare informatie aan de dromer geven. In dit stuk tonen we u enkele beroemde dromen die stuks voor stuk een bijdrage gaven aan de wetenschap, kunst, muziek en zelfs sport.

Beatle Paul McCartney droomde over ‘Yesterday’

Volgens het Guinness book of Records is de liedje ‘Yesterday’ van de Beatles het meest gecoverde muziekstuk ooit. En volgens de uitgever BMI is het nummer sinds 1965 meer dan 7 miljoen keer uitgevoerd. Toch heeft Paul McCartney geen dagen zitten zwoegen om het nummer perfect te krijgen. De populaire melodie werd hem simpelweg aangereikt in een droom.
McCartney verteld hierover het volgende;

“Ik werd wakker met een heerlijk melodietje in mijn hoofd, het was geweldig, ik vroeg me af hoe het zou klinken. Ik sprong uit mijn bed en ging naar de piano en speelde de melodie. Het klonk heel logisch en ik was er gelijk helemaal weg van. Ik kon niet geloven dat ik het nummer geschreven had maar gewoon gedroomd. Ik dacht nog; nee, ik heb nog nooit eerder zoiets geschreven, maar ik had de tune en het was magisch”.

Auteur Mary Shelley, dromen over Frankenstein.

Frankie SteenIn de zomer van 1816 was de 19 jarige Mary Wollstonecraft in goed gezelschap van haar minnaar de dichter Percy Shelley (met wie ze later in dat jaar zou trouwen) en de dichter Lord Byron. Met wat gasten bevonden zij zich in de villa van Byron aan het meer van Geneve. Het stormde en de gasten waren door het rotweer verplicht om binnen te blijven. Byron las wel eens spookverhalen voor om zijn gasten te vermaken maar dit maal daagde hij ze uit om zelf een griezelverhaal te schrijven. Over het verdere verloop schreef Mary Shelly in haar introductie van Frankenstein;

”Ik legde die avond mijn hoofd op mijn kussen, ik sliep niet maar was ook niet echt wakker. In het moment tussen waken en slapen ‘zag’ ik de bleke dokter knielend naast het ding dat hij in elkaar gezet had. Ik zag het afschrikwekkende uiterlijk van het monster en hoe door de werking van een krachtige machine het een teken van leven gaf”.

En zo droomde Mary de sneakpreview van “Het Monster van Frankenstein”. Ze was geschokt en verheugd tegelijk en schreef verder;

”If I could only contrive one which would frighten my reader as I myself had been frightened that night! Swift as light and as cheering was the idea that broke upon me. 'I have found it! What terrified me will terrify others; and I need only describe the spectre which had haunted me my midnight pillow.' On the morrow I announced that I had thought of a story. I began that day with the words, 'It was on a dreary night of November', making only a transcript of the grim terrors of my waking dream."


( eerste uitgave van Frankenstein )

Otto Loewi droomde een Nobelprijs .

Otto Loewi (1873-1961) was een Duitse arts die in 1936 de Nobelprijs voor geneeskunde won voor zijn werk over de chemische overdracht van zenuwimpulsen. In 1903 had Loewi al een vaag vermoeden dat zenuwimpulsen een chemische oorsprong hadden in plaats van de toen heersende opvatting dat elektriciteit verantwoordelijk zou zijn. Bewijzen kon hij zijn vermoedens niet en het duurde 17 jaar lang voordat hij het bewijs kreeg aangereikt in een droom. Loewi schreef daarover;

“Het was de nacht voor paaszondag toen ik plotseling wakker werd. Ik deed gelijk het licht aan en krabbelde wat aantekeningen op papier. Hierna ben ik weer naar bed gegaan en sliep gelijk weer in. Die ochtend vond ik de aantekeningen en ik kon er geen wijs uit worden. Het moest wel belangrijk zijn maar ik kon mijn gekrabbel niet ontcijferen. De daarop volgende nacht werd ik plotseling rond een uur of drie wakker. Hetzelfde idee had in mijn hoofd gespookt. Het was een idee voor een experiment om te bepalen of zenuwimpulsen wel of niet een chemische oorsprong hadden. Ditmaal stond ik gelijk op en ging naar mijn laboratorium waar ik het gedroomde experiment, met succes, uitvoerde op het hart van een kikker”.

Loewi zou nog bijna 10 jaar lang aan zijn experiment werken om het wetenschappelijk helemaal waterdicht te krijgen wat hem dan ook de Nobelprijs opleverden.

Dromenland.

De verhalen van deze mensen zijn niet uniek. De bekende schrijver Stephen King bijvoorbeeld vertelde in een interview met Stan Nichols de inspiratie voor zijn boek “Misery” niet gebaseerd waren op incidenten uit het echte leven. King zei; “Zoals meer ideeën voor mijn boeken kwam het idee van Misery voort uit mijn dromen”.


( Kekule ontdekker en dromer van de structuur van Benzeen )
 
Een ander voorbeeld is die van zooloog en geoloog Louis Agassiz (1807-1883). Agassiz hield zich destijds bezig met fossielen toen hij een heel bijzonder exemplaar tegenkwam. Het fossiel zat goed verpakt in steen en Agassiz dorst het niet aan om het beest te classificeren uit angst het voorgoed te beschadigen. En terwijl hij krampachtig een manier probeerde te verzinnen om het fossiel op een correcte en veilige manier bloot te leggen kreeg hij ‘s nachts tot drie maal toe dezelfde droom. Hij droomde over hoe het fossiel er ooit eens in levende lijve moest hebben uitgezien. Van de eerste twee dromen had hij verzuimd aantekeningen te maken en was hij de details ‘s morgens vergeten. Naar aanleiding van zijn derde droom maakte hij onmiddellijk een schets. Dankzij deze schets kon hij heel nauwkeurig het steen van het fossiel scheiden om zodoende het exemplaar puntgaaf te voorschijn te toveren.


( golfer Jack Nicklaus droomde een nieuwe golf swing zag zijn score verbeteren )

“De meeste dromen zijn bedrog” zong Marco Borsato, maar kennelijk niet allemaal zou ik willen toevoegen. De verhalen liegen er niet om en er zijn voorbeelden genoeg dat dromen soms wonderbaarlijke boodschappen bevatten. Ik zou heel graag willen weten hoe dat kan. Ach, misschien moet ik er gewoon een nachtje over slapen.

Bronnen:
Brilliant dreams 

The Committee of Sleep : How Artists, Scientists, and Athletes Use Dreams for Creative Problem-Solving-- and How You Can Too.
Deirdre Barrett
ISBN: 0812932412 

Frankenstein (Penguin Classics)
Mary Shelley, Maurice Hindle (editor)
ISBN: 0141439475

Otto Loewi, "An Autobiographical Sketch", Perspectives in Biology and Medicine, Autumn, 1960

Louis Agassiz, Les Poissons Fossiles, 1843. Source: Strange Science

CSM: Vergeet Wolfgang Pauli's dromen niet (die hij opschreef en doornam met C. Jung).

The Connection between Radioactivity and Synchronicity in the Pauli/Jung Letters
(http://www.psychovision.ch/synw/paujubw_e.htm)
En zie ook dit artikel. (http://serendip.brynmawr.edu/bb/neuro/neuro00/web3/Shaw.html)
Hypnagogia: A Bridge to Other Realities

"Hypnagogia, the deeply relaxed state of consciousness that occurs shortly prior to falling asleep, has been recognized for hundreds of years as a source of creative thought and intuition by a long list of distinguished philosophers, artists, and scientists, names of which include Aristotle and Albert Einstein."
(bericht gewijzigd op 4-8-2007 17:52:54)
Op 04-08-2007 17:50:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lotus: weetje mijn vriendin kan heel mooi tekenen, ze tekend van die striphondjes en ze zei laatst tegen mij dat ze een nieuw hondje had bedacht die ze zag toen ze droomde.wel grappig
Ita est :)
Op 08-09-2008 18:13:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HansMichaelChi: Het interessante is dat het onderbewustzijn in contact staat met alles, ook met je eigen ziel. De materie is de stofwording van allerzielen uitdrukking. Zo krijg je ook het begrip "Mensenzoon" wat de Bijbel hanteerd als de grote leider-ziel, de Goddelijke Belhamel (Lam Gods) ,(voortrekkersschaap met bel; hamel = geslacht manlijk lam). Impulsen die er altijd zijn, kunnen bij halfslaap waargenomen worden en in de slaap als droom en gaan door tijd en ruimte heen naar gelang nodig. Zodat ook overgeganen waargenomen worden op een manier dat je weet dat het niet zomaar een droom is.
Op 24-10-2008 2:51:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clavius: Onlangs heb ik een mega-bizarre super enge droom gehad. Het was voor het eerst sinds mijn jeugd dat ik de volgende nacht huiverig was om te gaan slapen. Ik leek wakker of half te slapen, maar kon me totaal niet bewegen. Alles leek enorm te trillen en dat trillen werd steeds heftiger. Langzaam naderde een donger gestalte en nam plaats op mijn borstkas. Dit benam mij de adem en ik kon nog steeds niet bewegen. Toen het gezicht van het gestalte de mijne naderde werd ik met een gigantische schok klaar wakker. Het leek wel alsof ik aan de stroom gehangen had.
I might just be saying that to get you mad...
Op 24-10-2008 13:30:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:
Clavius:

Onlangs heb ik een mega-bizarre super enge droom gehad. Het was voor het eerst sinds mijn jeugd dat ik de volgende nacht huiverig was om te gaan slapen. Ik leek wakker of half te slapen, maar kon me totaal niet bewegen. Alles leek enorm te trillen en dat trillen werd steeds heftiger. Langzaam naderde een donger gestalte en nam plaats op mijn borstkas. Dit benam mij de adem en ik kon nog steeds niet bewegen. Toen het gezicht van het gestalte de mijne naderde werd ik met een gigantische schok klaar wakker. Het leek wel alsof ik aan de stroom gehangen had.


De donkere gestalte op je borstkas is typisch iets voor een Incubus (mannelijke demon) of een Sucubus (de vrouwelijke variant).

Komt van het Latijnse "incubare" en dat betekent "er op liggen".

Geen simpele wezentjes hoor, pas er mee op.

En hier

http://nl.wikipedia.org/wiki/Incubus_(demon)

lees ik dat zelfs de ondertussen beroemde en beruchte "Nephilim" kinderen zijn van een Incubus en een aardse vrouw.

Dat kan geen toeval zijn, en om het met de woorden van Patrick Geryl (2012 goeroe) te zeggen: "nu is onomstotelijk bewezen dat het waar is."

Ik zou er zelf haast van gaan trillen .
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 24-10-2008 18:27:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
HansMichaelChi: Deze dingen als halfslaap en dan niet kunnen bewegen (Clavius/Luk), kan voorkomen en is het gevolg van een beïnvloedde geestelijke balans en ook de spijsvertering geeft spanning op de maag en het bezig zijn met bepaalde geestelijke dingen beïnvloedt dat, zodat er in de halve slaap verwarring ontstaat. In Twente spreken ze over een demon die op iemands borst gaat zitten met slapen als die te zwaar getafeld heeft.
Op 24-10-2008 22:13:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Luk:

Clavius:

Onlangs heb ik een mega-bizarre super enge droom gehad. Het was voor het eerst sinds mijn jeugd dat ik de volgende nacht huiverig was om te gaan slapen. Ik leek wakker of half te slapen, maar kon me totaal niet bewegen. Alles leek enorm te trillen en dat trillen werd steeds heftiger. Langzaam naderde een donger gestalte en nam plaats op mijn borstkas. Dit benam mij de adem en ik kon nog steeds niet bewegen. Toen het gezicht van het gestalte de mijne naderde werd ik met een gigantische schok klaar wakker. Het leek wel alsof ik aan de stroom gehangen had.


De donkere gestalte op je borstkas is typisch iets voor een Incubus (mannelijke demon) of een Sucubus (de vrouwelijke variant).

Komt van het Latijnse "incubare" en dat betekent "er op liggen".

Geen simpele wezentjes hoor, pas er mee op.

En hier

http://nl.wikipedia.org/wiki/Incubus_(demon)

lees ik dat zelfs de ondertussen beroemde en beruchte "Nephilim" kinderen zijn van een Incubus en een aardse vrouw.

Dat kan geen toeval zijn, en om het met de woorden van Patrick Geryl (2012 goeroe) te zeggen: "nu is onomstotelijk bewezen dat het waar is."

Ik zou er zelf haast van gaan trillen .

Ik heb een best wel persoonlijke en vriendelijke band met mijn succubussie. Zij helpt me wanneer mijn vrouw nachtdiensten draait en is zeer lief (ja ik heb het nog steeds over dromen).
En wat betreft[quote-=HansMichaelChi]In Twente spreken ze over een demon die op iemands borst gaat zitten met slapen als die te zwaar getafeld heeft.[/quote] Iik heb een kat die graag op mijn borstkas ligt wanneer ik in slaap val en wel degelijk mijn energie opslurpt.
Zat dat niet ook in een Stephen King film..?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 25-10-2008 3:40:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
Clavius:

Onlangs heb ik een mega-bizarre super enge droom gehad. Het was voor het eerst sinds mijn jeugd dat ik de volgende nacht huiverig was om te gaan slapen. Ik leek wakker of half te slapen, maar kon me totaal niet bewegen. Alles leek enorm te trillen en dat trillen werd steeds heftiger. Langzaam naderde een donger gestalte en nam plaats op mijn borstkas. Dit benam mij de adem en ik kon nog steeds niet bewegen. Toen het gezicht van het gestalte de mijne naderde werd ik met een gigantische schok klaar wakker. Het leek wel alsof ik aan de stroom gehangen had.


Heeft nauwelijks of niet met Incubus/Succubus te maken.
Het lijkt mij vooral te maken hebben met een proces in je leven waarin angst een rol speelt. Dat kan heel goed een onbewuste angst zijn. Alsof de droom of dat donkere wezen zelf de angst-energie vertegenwoordigd.
Zou ik zo gedroomd hebben dan zou ik me afvragen welke zorgen mij in mijn dagelijkse leven drukken. Zorgen maken is vaak een ongezonde en irreëele bezigheid.
Op 25-10-2008 15:10:19 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
randell:

Clavius:

Onlangs heb ik een mega-bizarre super enge droom gehad. Het was voor het eerst sinds mijn jeugd dat ik de volgende nacht huiverig was om te gaan slapen. Ik leek wakker of half te slapen, maar kon me totaal niet bewegen. Alles leek enorm te trillen en dat trillen werd steeds heftiger. Langzaam naderde een donger gestalte en nam plaats op mijn borstkas. Dit benam mij de adem en ik kon nog steeds niet bewegen. Toen het gezicht van het gestalte de mijne naderde werd ik met een gigantische schok klaar wakker. Het leek wel alsof ik aan de stroom gehangen had.


Heeft nauwelijks of niet met Incubus/Succubus te maken.
Het lijkt mij vooral te maken hebben met een proces in je leven waarin angst een rol speelt. Dat kan heel goed een onbewuste angst zijn. Alsof de droom of dat donkere wezen zelf de angst-energie vertegenwoordigd.
Zou ik zo gedroomd hebben dan zou ik me afvragen welke zorgen mij in mijn dagelijkse leven drukken. Zorgen maken is vaak een ongezonde en irreëele bezigheid.


http://wiki.fok.nl/index.php/Sleep_Paralysis
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 25-10-2008 16:00:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk:

Maar vanwaar komen de Nephilim dan ?


(bericht gewijzigd op 25-10-2008 17:59:42)
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 25-10-2008 16:58:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:


Indien men vaak met sleep paralysis te maken krijgt zal de oorzaak ervan toch gekend willen worden. Dat kan zeker een fysieke oorzaak zijn, maar evenzogoed een psychische.
Op 25-10-2008 17:06:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell: [quote=Luk]
Ron B.:


Maar vanwaar komen de Nephilim dan ?
Uit het genetische rijk van Manipulatië.
Je weet wel; waar de Lukjes nog niet weten hoe ze moeten editten.
Op 25-10-2008 17:11:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Luk: [quote=randell]
Luk:

Ron B.:


Maar vanwaar komen de Nephilim dan ?
Uit het genetische rijk van Manipulatië.
Je weet wel; waar de Lukjes nog niet weten hoe ze moeten editten.Hopelijk is jouw foute quote dan met opzet ?
Om te laten zien hoe het niet moet?

Maar dat wist ik dus al hoor .
De schijnheiligen hebben het schijnbaar gehaald. Ehyeh Asher Ehyeh.
Op 25-10-2008 18:01:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
randell:Indien men vaak met sleep paralysis te maken krijgt zal de oorzaak ervan toch gekend willen worden. Dat kan zeker een fysieke oorzaak zijn, maar evenzogoed een psychische.

tenminste iemand die het quoten niet zit te verkloten
het is dan ook puur als aanvullende info bedoelt, niet als een vaststaand iets, zie het als een mogelijkheid...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 25-10-2008 18:26:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
Luk:


Luk:

Ron B.:


Maar vanwaar komen de Nephilim dan ?
Uit het genetische rijk van Manipulatië.
Je weet wel; waar de Lukjes nog niet weten hoe ze moeten editten.Hopelijk is jouw foute quote dan met opzet ?
Om te laten zien hoe het niet moet?

Maar dat wist ik dus al hoor .


Ja, 't is allemaal opzet. Doortrapte manipulatie.
Kunnen we niet eens de schuld aan GW techneut geven.
Op 25-10-2008 18:41:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
randell:


Indien men vaak met sleep paralysis te maken krijgt zal de oorzaak ervan toch gekend willen worden. Dat kan zeker een fysieke oorzaak zijn, maar evenzogoed een psychische.

tenminste iemand die het quoten niet zit te verkloten
[/quote]

Met jou kan ik praten, misquoters zijn er om te haten.

[quote=Ron B.]
Op 25-10-2008 18:50:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BeyondPerceptio: Forget Obama, forget McCain!
There are other ways to ease the pain!
Don't vote!
Quote!
Op 25-10-2008 21:31:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
BeyondPerceptio:

Forget Obama, forget McCain!
There are other ways to ease the pain!
Don't vote!
Quote!

O ja, het is straks weer Sinterklaas
en noem me dwaas
maar het quoten
verkloten
ligt niet aan de surfer
maar aan de server
want soms lukt het wel en soms gaat het niet
terwijl je dezelfde codes intypet
dus lukt het niet
mij een biet
want wie goed leest
ontdekt het meest
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 26-10-2008 0:32:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell:
Ja Horus:

BeyondPerceptio:

Forget Obama, forget McCain!
There are other ways to ease the pain!
Don't vote!
Quote!

O ja, het is straks weer Sinterklaas
en noem me dwaas
maar het quoten
verkloten
ligt niet aan de surfer
maar aan de server
want soms lukt het wel en soms gaat het niet
terwijl je dezelfde codes intypet
dus lukt het niet
mij een biet
want wie goed leest
ontdekt het meest


Wie sinterklaast
die paashaast het laatst!
Op 26-10-2008 1:22:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Ja Horus:

BeyondPerceptio:

Forget Obama, forget McCain!
There are other ways to ease the pain!
Don't vote!
Quote!

O ja, het is straks weer Sinterklaas
en noem me dwaas
maar het quoten
verkloten
ligt niet aan de surfer
maar aan de server
want soms lukt het wel en soms gaat het niet
terwijl je dezelfde codes intypet
dus lukt het niet
mij een biet
want wie goed leest
ontdekt het meest

zal ik jou eens vertellen, wat je fout doet is niet het spellen,
niet het typen ook niet, het is een fout die je amper ziet,
zet iets tussen haakjes of maak het vetgedrukt,
dat is wanneer een quote mislukt,
want die htmlcode gebruikt voor bijvoorbeeld vetgedrukt,
is hetgene wat de hele zooi fucked

maar ook als je gaat knippen in een quote,
is een reden waarom je het gemakkelijk verkloot
de tags mogen niet veranderen of missen,
want dan gaat de GW-opmaak zich vergissen.
doe dus vooral een volledige reactie citaat
en je zal zien dat het een stuk beter gaat

al denk je dat het aan de server scheelt,
wil niet zeggen dat ieder die mening deelt.
haal eigen haakjes, aanhalingstekens en tekstopmaak weg,
en meestal zal het dan werken is wat ik je zeg.
heel soms werkt het dan ook nog niet nee,
maar zo zwaar zit ik er nu ook weer niet mee
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 26-10-2008 17:55:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden