Vakantietijd dus het moment om Google Earth te laten loeren naar een typische bestemming: Italië. In een eerder blog kon u al lezen over de oude piramide in Rome, dit keer houden we het bij iets bekender gebied: het Amphitheatrum Flavium ofwel Colosseum.

Het bijna 50 meter hoge Colosseum dat ruimte bood aan meer dan 50,000 toeschouwers werd onder de hoede van de Flavische Keizers in 72 na Christus opgetrokken. De bouw duurde ongeveer acht jaar en werd gevolgd door honderd dagen feest. In al zijn glorie, inclusief strijdende gladiatoren en wilde dieren, moet het een van de indrukwekkendste gebouwen uit de geschiedenis zijn geweest.

Zoals u op onderstaande Google Earth-afbeelding kunt zien is het gebouw niet rond maar elliptisch. Langs de buitenkant gemeten is het 188 meter lang en 156 meter breed. Houdt u de meetlat binnen in de arena van het Colosseum op, dan zult u afmetingen van 86 op 54 meter aantreffen:

Het Colloseum in Rome, gezien door Google Earth
Het Colloseum in Rome gezien door het oog van Google Earth
(het Colosseum via Google Earth. Kmz downloaden)

In het midden bevonden zich oorspronkelijk houten panelen die de arena overdekten, die zijn tegenwoordig voor een deel heraangelegd. Men kon ook scheepsslagen voeren en liet daarvoor het Colosseum vol lopen met water. Meestal speelden de Romeinen historische veldslagen na, al verlegde men al snel deze activiteit omdat werken met al dat water geen sinecure bleek te zijn.

Het Colosseum by night
(de buitenmuur van het Colosseum verlicht. Grotere foto)

De buitenmuur van de mastodont heeft drie rijen van tachtig door pilasters gescheiden bogen. Voor iedere rij werd een aparte stijl gebruikt. De bovenste is Corintisch, de middenste Ionisch en de gelijkvloers heeft Dorische halfzuilen.

Door de vele branden, aardbevingen en het knauwen van de tand des tijds zijn bepaalde delen van het gebouw vernield. De grootste schade werd aangericht door priesters. Het staal en traveltijn van het Colosseum waren voor hen een dankbaar bouwmateriaal om nieuwe kerken mee te bouwen. Dat zorgde ervoor dat deze Romeinse gevechtsarena geleidelijkaan veranderde in een toeristische attractie met enkele duizenden bezoekers per dag.

Duim omhoog in het Colosseum.
Duim omhoog = bad newsWie kent niet het gebaar van de neerwaartse duim waarbij de keizer (meestal Nero) aangeeft dat de gladiator zijn overwinning hard moet maken door het doden van de tegenstrever. Historisch gezien is dat gegeven uit de duim gezogen. Het teken van de omhoog gestoken duim refereert naar het uit de schede halen van het zwaard. Dat betekent in tegenstelling tot de moderne opvatting niet veel goeds. Duim omhoog = slacht u maar.

Keizer Honorius (384 - 423)Als de keizer zin had om gratie te verlenen verborg hij de duim in de vuist, verwijzend naar het zwaard terug in de schede steken. Duim omlaag? Vergeet het dus maar.

Uiteindelijk, in 404 na Christus, werden de barbaarse festiviteiten gestopt. De aanleiding hiervoor was een monnik die tussen gladioteren in kwam om ze te doen stoppen. Het publiek trok de man aan stukken waarop keizer Honorius besloot dat het welletjes was geweest. Alle eer naar Honorius, links op de oude munt te zien.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden