Megacryometeoren is een term die u moet onthouden want ik heb Megacryometeorenzo’n donkerbruin vermoeden dat ze nog vaak in het nieuws zal komen. Megacryometeoren zijn grote klompen ijs die uit de hemel vallen.

Mega betekent groot, cryo slaat op bevroren en meteoren zijn objecten die vanuit de hemel naar beneden vallen. Sinds 1900 worden megacryometeoren serieus geregistreerd en wat blijkt het fenomeen neemt toe.  En dat geeft toch wel reden tot enige bezorgdheid. Je zal maar zo’n ding op je hoofd krijgen.

Zo werd afgelopen 8 juli 2006 voor het eerst officieel een megacryometeoor gerapporteerd in Zuid Afrika (Douglasdale). De ijsklomp ter grote van een magnetronoven viel met een rotklap kapot op de straat om vervolgens weg te smelten. Beveiligingsbeambten zagen de ijsklomp vlak voor hun neus uit heldere hemel neerkomen.

Professor Jesus Martinez-Frias, Hoofd Planetary Geology Laboratory verbonden aan het Centro de Astrobiología in Madrid doet al jaren wereldwijd onderzoek naar het fenomeen van de vallende ijsklompen. Zijn ster begon te rijzen in 2000 toen er in Spanje op meerdere plekken in 10 dagen tijd enorme ijsklompen tot wel 4 kilo uit de hemel vielen. Terwijl sommige ijsblokken gewoon op de straat vielen sloegen andere door daken, vernielde auto’s en werd er een oudere dame vol op de schouder geraakt. Aanvankelijk meende men dat de ijsklompen afkomstig waren van vliegtuigen maar al gauw bleek dat niet het geval. Ze vielen domweg uit een strak blauwe hemel. Martinez-Frias zegt dat de ijsklompen niet veroorzaakt worden door hagelbuien en de oorzaak is vooralsnog een raadsel als denkt men wel aan meteorologische oorsprong.


( Spaans exemplaar )

Ook Nederland heeft al kennis gemaakt met het fenomeen toen bijvoorbeeld in 2004 enkele ijsklompen in Lonneker en Enter (Twente) uit de lucht vielen.  De ene ijsklomp viel in een paardrijbak van een manege en de andere suisde door het dak van een woning. De Nederlandse ijsklompen waren ongeveer 30 tot 40 centimeter in doorsnee.

Maar ook aan de andere kant van de wereld heeft het fenomeen plaatsgevonden. Zo knalde in 2004 in Nieuw Zeeland een ‘rugbybal’ grote ijsklomp door het dak van de keuken van een 80 jarige vrouw.


( Vliegtuigen vaak ten onrechte aangewezen als schuldigen )

Vaak menen mensen dat vliegtuigen verantwoordelijk voor de ijsklompen zijn. Echter onderzoek toont aan dat in de meeste gevallen geen vliegtuigen boven de getroffen gebieden hadden gevlogen. Andere denken dat het ijs afkomstig is uit de ruimte. Maar voor deze bewering is geen bewijs, de chemische samenstelling van het ijs is te vergelijken met die van gewone hagelstenen. Wetenschappers zoals Martinez-Frias vermoeden dat klimaatsveranderingen verantwoordelijk zijn voor het fenomeen. Zo was er gemeten dat tijdens de megacryometeoren regen in 2000 de ozonlaag boven Spanje extreem dun was. Theoretisch zou dan bij een hoge luchtvochtigheid en een koude bovenste luchtlaag ijsklompen kunnen ontstaan.

Waarom het dan slechts bij enkele exemplaren blijft en hoe de ijsklompen dan tot zulke afmetingen kunnen aangroeien voordat de zwaartekracht ze ter aarde trekt is en blijft vooralsnog een mysterie.

Lanoe: Doet mij denken aan wat Michael Tsarion zegt over Tiamat (de planeet waar wij nu alleen de astroide gordel nog van kennen.
Hij zegt dat dat een waterrijke planeet was waarvan veel van het water bevroren op de aarde terecht kwam.
Misschien krijgen we zo nu en dan daar nog een restantje van.
Is het ijs ooit onderzocht in een lab op eigenschappen?

Carpe diem homo universalis
Carpe diem homo universalis
Op 29-07-2007 9:37:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: het lijkt net of ze alleen bij oude (vrouwen) mensen vallen...
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 07-02-2009 18:43:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Lanoe:

Doet mij denken aan wat Michael Tsarion zegt over Tiamat (de planeet waar wij nu alleen de astroide gordel nog van kennen.
Hij zegt dat dat een waterrijke planeet was waarvan veel van het water bevroren op de aarde terecht kwam.
Misschien krijgen we zo nu en dan daar nog een restantje van.
Is het ijs ooit onderzocht in een lab op eigenschappen?

Carpe diem homo universalis

een buitenaardse oorsprong is helemaal niet zo vreemd nee, veel wetenschappers gaan er zowieso van uit dat het meeste water op de aarde hier van elders gekomen is, bv door kometen...

als het ijs echt letterlijk dezelfde oorsprong heeft als het andere water hier op aarde dan zal het verder grotendeels overeenkomen, op natuurlijke en menselijke vervuiling na, maar dat kan ook komen door verdamping die weer neerslaat dacht ik...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 07-02-2009 19:04:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje:
vosje:

het lijkt net of ze alleen bij oude (vrouwen) mensen vallen...


meschien gaan de buitenaardse ten aanval, en verminken te eerst de zwakken! 8o
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 07-02-2009 19:10:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Picobyte: Mogelijkheden genoeg, op een zonnige dag moet je maar net naar de juiste plek in de lucht kijken om een ijsklont de dampkring binnen te zien komen.
Water heeft een hoge soortelijke warmte en ook het verdampen onttrekt veel energie aan de wrijvings warmte.
Een ijsklont zal dus op een zonnige middag amper zichtbaar de dampkring binnen kunnen komen.
Verder is een vliegtuig ook zeker niet uitgesloten omdat de straalstroom op grote hoogte zo'n blok wel heel wat kilometers mee kan sleuren terwijl het naar beneden valt.
Vissen die uit de lucht vallen bv terwijl er nergens water in de buurt is dat doet mij wel sterk vermoeden dat deze ijsklompen idd iets met het weer te maken hebben mogelijk ook zonder tussenkomst van een vliegtuig.
Stroom moet vloeien.
Op 07-02-2009 23:34:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden