Soms kom je op het Internet de meest wonderlijke homepages tegen. Zo kwam ik laatst de pagina over Mike the Headless Chicken tegen. Het verhaal gaat dat toen een Amerikaanse boer in 1945 zijn haan Mike wilde slachten en zijn kop afsloeg het dier weigerde dood te gaan. Het beest wist nog 18 maanden als een kip zonder kop door het leven te gaan.


Toen Boer Olsen uit Colorado op 10 september 1945 Mike meenam om er een lekker maaltje van te maken was er nog niets aan de hand. Omdat de schoonmoeder van Olsen verzot was op kippennek mikte de boer met precisie zijn bijl vlak onder de kop van het haantje om zoveel mogelijk nek over te houden. Met een goed gemikte klap sloeg olsen de kop van de haan die hevig geschrokken begon te fladderen.'

Toch wist de haan zich snel van de traumatische ervaring te herstellen en zonder zich verder druk te maken ging het dier koploos door met haan zijn alsof er niets was gebeurt. Ook de volgende ochtend leefde de haan nog en Olsen bedacht een manier om het dier te voeden. Met een druppelaar diende de boer direct in de slokdarm van de haan water en granen toe. Toen de haan na een week nog niet dood was wist Olsen zeker dat hij een wel heel bijzonder exemplaar had.

Olsen besloot het dier mee te menen naar de Universiteit van Utah. Daar konden de wetenschappers vaststellen dat een bloedprop de slagader had geblokeerd waardoor het dier niet was doodgebloed. De hersenstam zat ook nog aan de haan vast alsmede één gehoor ingang. Volgens de wetenschappers was de hersenstam voldende om de haan zijn primaire functies aan te sturen.

 

Mike werd een beroemdheid en tourde door Amerika van New York tot Los Angeles waar mensen voor 25 dollarcent het wonder konden aanschouwen. In Arizona ging het echter mis. Mike kreeg ademhalingsproblemen en toen tot overmaat van ramp Olsen de druppelaar niet zo gauw kon vinden om zijn luchtwegen te openen overleed Mike uiteindelijk.

Over Mike de Koploze haan is een een documentaire gemaakt en kunt u hier een trailer bekijken. Of gewoon onderaan dit blog op play drukken, dat werkt ook.

3.14po: Ik zag Mike de koploze kip gisteren nog op de Belgische tv. Schijnt dat Mike destijds het begin was van een massale kippenmoord. Iedereen wou een levende kip zonder kop, en probeerde dus ook op de goeie plaats de kop af te hakken.
United as one. Divided by zero.
Op 14-05-2012 10:52:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden