Misschien kent u het verhaal, de mythe, dat de mens afkomstig zou zijn van buitenaardse wezens. Die zouden gerommeld hebben met ons DNA om zo de rondlopende aap een upgrade (of downgrade) te bezorgen.
In de oude Sumerische kleitabletten staat ook vermeld dat de eerste generaties 'klonen' onvruchtbaar waren. Daar zouden de goden blij mee geweest zijn want die mens op eigen houtje gaan kweken, nee dat zou geen goed idee zijn. Uiteindelijk kwam het er toch van en werd de mens tot wat hij nu is: een zoekend beestje dat probeert zijn missing link te verklaren.

Enkele fasen van de mensheid

Is dit ver gezocht? Natuurlijk, het is niet voor niets slechts een hypothese op basis van een flexibele interpretatie van de oudheid. Toch zijn er steeds meer zaken in de reguliere wetenschap die zorgen dat de oude verhalen in een nieuwe context kunnen worden bekeken. Zo kunnen we dankzij stamcellenonderzoek sinds kort kunstmatig sperma gebruiken om mee voort te planten.

Tot op heden is het slechts bij muizen gelukt, maar de kern mens maakt artificieel nieuw leven is er niet minder om. De boorlingen, of hoe noemt dat bij muizen, waren onvruchtbaar. Proportioneel waren ze te groot en hadden last met ademen. Foutje in de afstelling, waarschijnlijk.

Ondanks de kinderziektes is men hoopvol over deze nieuwe stamcellentechniek om sperma te maken. Op langere termijn zullen het toenemend aantal onvruchtbare mannen erbij gebaat zijn. Toch is niet iedereen even gunstig gestemd over stemcellenonderzoek. Er zijn ook onderzoeken waarbij patienten/proefkonijnen er eerder op achteruit gaan na een behandeling met stamcelleninjecties.

Geinteresseerd in stamcellenonderzoek? Dan kunt u waarschijnlijk veel informatie halen uit onderstaande debat over het onderwerp. De sprekers zijn allen stemcellenonderzoekers van de University of California, San Francisco

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden