Britse biologen laten in het blad Current Biology weten het raadsel der muggenseks ontrafeld te hebben. Mannetjes- en vrouwtjesmuggen stemmen het gezoem qua frequentie op elkaar af om te kijken of er een match is. Zijn ze beiden toe aan orgastische muggensferen, dan maken ze dus hetzelfde geluid.

Vanochtend vloog hij nog...Als twee mannetjes of twee vrouwtjes elkaar ontmoeten dan gebeurt net het omgekeerde: toonhoogtes gaan sterk uiteen lopen. In gelijkslachtige gevallen kan het ook voorkomen dat de kleine vervelende fladderaars de zoemgeluiden snel varieren waardoor er niet op gelijke golflengte gekomen kan worden. Het gezoem kan dus als een soort compatibiliteitssignaal gezien worden. Een teken waardoor wordt bepaald of er seksuele aantrekking of afstoting is.

Iedere mug heeft een eigen zoemfrequentie, onafhankelijk van het geslacht. Biologen denken dat muggen, net zoals bij mensen, op basis van het stemgedrag kunnen herkennen. In het geval van muggen glijdt de toon van mannetjes sneller naar de vrouwelijke toon dan omgekeerd. Ook bij de kleine prikker is de man de jager.

Voorheen wist men reeds dat de mannetjesmug aangetrokken werd door het vrouwelijk gegons, maar aangenomen werd dat het vrouwtje doof of slechthorend was. Nu blijken ze beiden actief in het voortplantingsproces betrokken te zijn, zij de man er meer mee bezig is.

Mug onder de microscoop
(een mug onder de microscoop, bron)

Op de website van Trouw zijn er drie geluidsfragmenten te horen. Aan te raden voor iedereen met een interesse in de seksdrift van muggen!

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden