Het KNMI mat in De Bilt op 19 juli maar liefst 35,7 graden. Dat is de op één na hoogste temperatuur die het regionaal instituut ooit op de kaart heeft gezet. In tegenstelling tot wat zoiets als een broeikaseffect doet vermoeden was de hoogste temperatuur niet vorig jaar of kortgeleden maar in 1947. Landelijk gezien was de allerheetste dag op 28 juli 1921. In Maastricht heeft men toen 36,9 graden gemeten. Deze temperatuur wordt nu geëvenaard.

De huidige broeiende temperaturen, genoemd hittegolf twee, zal nog zo'n 10 dagen aanhouden. Daarna verwacht men verfrissender weer.
Ondertussen beleeft ook Duitsland de klimatologische techniek der verschroeide aarde. De Duitsers verwachten de warmste julimaand in de geschiedenis. Tot nu toe was juli gemiddeld drie tot vijf graden warmer dan gemiddeld, volgens meteorologen. Ze noemen zomer 2006 reeds 'Sahara-Sommer,' net zoals in 2003.

Gezellig is anders...
Gezellig is anders

In romantische hoofdstad Parijs werd het parkeren gratis gemaakt zodat bewoners de auto zo weinig mogelijk gebruiken. Dat doen ze om hoge ozonconcentraties en SMOG te voorkomen.

In Italië is het nu gemiddeld 30 graden. Daar kondigden meteorologen voor de komende dagen een nieuwe hittegolf met temperaturen tot 37 graden aan. Ook de Verenigde Staten hebben te kampen met hoge temperaturen. In New York en Washington steeg het kwik tot boven de 40 graden Celsius.

Wij doen het ondertussen rustig aan. Misschien een bezoekje naar dé toeristische bestemming, coctails drinken en bruin worden.  

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden