Voordat de eerste nomadische mens zich rondom de Nijl en andere vruchtbare Afrikaanse gebieden ging settelen volgden ze zo'n 5.000 jaar woestijnregens. Dat maakten Duitse archeologen bekend in een interview met BBC News

De nomaden volgden de regen omdat deze gebieden van de droge woestijn vruchtbaar maakte. De strijd om eten en drinken is in de broeierige zandvlaktes van twee miljoen vierkante kilometer nog steeds een actief gebeuren, sinds de Sahara 6.000 jaar geleden plotseling opdroogde.


Een andere markante gebeurtenis vond zo´n 10.500 jaar geleden plaats. Het was al enkele duizenden jaren extreem droog en eensklaps veranderde het klimaat. Er ontstonden moessonregens en gebieden waren weer van groen voorzien. Volgens de onderzoekers zijn net dit soort klimaatveranderingen de drijfveer achter de menselijke evolutie. 

Om tot deze conclusie te komen hebben archeologen Stefan Kropelin en Rudolph Kuper, beiden van de universiteit van Keulen, dertig jaar lang onderzoek gedaan. In totaal zijn meer dan 100 archeologische sites bestudeerd, waardoor dit de grootste studie in zijn soort is.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden