Ben ik de enige die het vreemd vindt dat er geen nieuws meer is over de Bosnische piramide, de vermeende eerste piramide van Europa?

Het laatste bericht van de officiele website dateert van 2 juli, zo'n drie weken geleden. Voor een locatie die zoveel te bieden heeft als de archeologen initieel lieten uitschijnen is het toch een vreemde zaak. Ook UNESCO heeft nog niets van zich laten horen, hoewel ze eerder beloofden onderzoekers naar de Bosnische site te sturen. Het blijft afwachten, al laat deze stilte een ontgoocheling vermoeden.

Update: potverdrie, zet ik deze blog online en staat er nieuws op de officiele website.

Volgens lokaal onderzoeker (en voorheen burgemeester) Selim Bešlagić zijn er handbewerkte rotsen in de Piramide van de Zon gevonden. Om de blokken samen te houden denkt hij dat er een cement-achtige substantie werd gebruikt. Een labo onderzocht dit en bestempelde het als gebluste kalk. Het bindmateriaal, waarvan men diverse monsters onderzocht, is  met 97% gelijkenis overal dezelfde. Volgens Bešlagić  bewijst dit dat de bouwers op de hoogte waren van oxydatie als bindmiddel.

De substantie zal nog worden onderzocht met de C14-methode, waarmee de ouderdom vastgesteld kan worden.

Ondertussen is Semir Osmanagic, de ontdekker van de piramides die men soms de bosnische Indiana Jones noemt, zekerder dan ooit: "My discovery will change human history."

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden