RIVM, het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komt samen met zijn buitenlandse partners met goed nieuws: na lange bestrijding van cfk's en schadelijke gassen herstelt het bovenste deel van de ozonlaag zich!

Onderzoeker bekeken de bovenste 10 kilometer van de stratosfeer. Deze UV-werende laag bevindt zich zo'n 35 tot 45 kilometer boven ons hoofd. Sinds 1997 is de ozonlaag boven Nieuw-Zeeland 3,7 procent toegenomen. In vergelijking met andere gebieden is dit de grootste verbetering.  

Het RIVM meet de stratosfeerlaag al sinds 1994. Om andere natuurlijke cycli, zoals de 11-jarige zonnecyclus, de onderzoeken niet te laten verstoren kon men nu pas uitsluitsel bieden. Boven Nieuw-Zeeland en Hawai waren de duidelijkste verbeteringen zichtbaar. In Duitsland, Frankrijk en Californie zag men geen herstel maar gelukkig ook geen verdere afname van de ozonlaag. Het volledige persbericht en een link naar de meetwaarden vindt u via deze RIVM-pagina.

Wat de huidige warmte voor invloed zal hebben is nog niet bekend. Studies wijzen uit dat de Aarde in 400 jaar nog nooit zo warm is geweest.

Update: het is niet altijd goed nieuws. De meteorologische organisatie van de Verenigde naties (WMO) maakt bekend dat het gat in de ozonlaag zich trager herstelt dan verwacht. Aan de andere kant: het gat in de ozonlaag herstelt zich.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Marsepars: Is het nou al volledig hersteld, of hoe zit dat?

Edit:
http://www.knmi.nl/cms/content/7311/broeikaseffect_versnelt_herstel_ozonlaag

Stoken, dus...
(bericht gewijzigd op 26-9-2010 20:55:56)
Cannot kill the Battery!!!
Op 26-09-2010 20:52:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden