Zowat iedereen kent het spirituele boek De Celestijnse Belofte van auteur James Redfield. De populariteit was lang vergelijkbaar met die van The Da Vinci Code nu. Als u gegrepen werd door Redfields boek dan is het mogelijk dat ook de opvolgers, Het Tiende Inzicht en Geheim van Shambhala, u bekend zijn. De verfilming van het eerste boek draait in Amerika reeds in de bioscopen. Onderaan dit blog vindt u de theatrical trailer.

Inhoudelijk draait het rondom de zoektocht naar manuscripten waarop levensinzichten staan. Deze documenten bevinden zich in Peru, wat garant staat voor vele omschrijvingen van de mooie natuur en onveilige uithoeken van de streek. Terwijl de hoofdfiguur deze inzichten opdoet toetst hij ze tijdens de reis aan de praktijk. Door een aaneenschakeling van toevalligheden, onder de beschermende vlag van synchroniciteit bereikt het hoofdpersonage zijn doel. 

Persoonlijk vond ik het boek matig geschreven, al las het als een tierelier. In een enkele dag zijn alle werken van Redfield uit te lezen en te behappen. Literatuur is het zeker niet, maar inhoudelijk kan iedereen er wel iets uithalen. Mogelijk is net de laagdrempelige schrijfstijl een reden voor het grote succes geweest, ieder voordeel hep ze nadeel.

Op naar een beter bewustzijn?
In de afgelopen jaren heb ik meerdere mensen horen zeggen dat het boek hun leven op een bepaalde positieve manier heeft veranderd, ze hadden daadwerkelijk inzichten opgedaan. Ikzelf kan niet ontkennen dat het boek me vele jaren geleden ook op een vernieuwend spoor heeft gezet.

James RedfieldDe bedoeling van James Redfield (rechts op de foto) is een kritieke massa aan positieve gevoelens scheppen. Dat wil hij doen aan de hand van de inzichten in zijn boek die van de mens een betere soort kunnen maken. Maatschappelijk gezien is de invloed van zijn werk niet direct merkbaar, maar de verpletterende boekenverkoop moet wel iets teweeg hebben gebracht bij veel van de lezers.

De nieuwsgierigheid naar de film is groot. Zal de film als een verlengde van het boek voor nieuw bewustzijn zorgen? Niet als ik de trailer bekijk, die wekt eerder de indruk wat traag te zijn. Ook de heldere belichting en kleuren scheppen een wazig beeld. Het is natuurlijk slechts een trailer, de film kan een geheel andere uitstraling hebben. 

Inzichten werken niet altijd
Niet iedereen is te spreken over het boek. Redacteur Erik Dekkers beschuldigde in De Kleine Muurkrant (1997) James Redfield van seksisme en vond het boek volstaan met psychologische trucjes. Enig nazoeken op Google toont dat deze Erik Dekkers wel vaker mensen met modder bestrooit. Zijn 'Celestijnse belofte voor beginners' is dan ook meer een 'Celestijnse belofte voor mensen die graag negatief doen over anderen' en moet met een korrel zout worden genomen. Al is het qua onderbouwde argumenten, om te tonen waar Redfield soms te vaag wordt, dan weer een aanrader. 

Meer werk van mensen die weinig van De Celestijnse Belofte of James Redfield moeten weten vindt u op deze pagina. Wilt u echter geen mening van een ander en gaat u liever zelf op zoek? Dan is de site van Redfield een begin, waarna u naar de officiele site van de film kunt surfen. Geen zin in? Dan rest alleen nog de trailer:

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden