Wie in deze warme periode om zich heen kijkt ziet meer menselijk vlees dan op andere momenten in het jaar. De zengende zon verplicht zowat iedereen zich schaarser te kleden. Het zijn dit soort situaties waardoor het verzameld lichaamsvet zich duidelijk laat zien. Jong en oud: een meerderheid heeft vetoverschot dat als een huidkleurige gelatinepudding met zich wordt meegedragen. Liposucties, het plaatselijk uitzuigen van vet, zijn niet voor niets populair.

Dikkerd"In 2003 was al één op de vier meisjes van negen jaar te dik. We gaan Amerika achterna," zegt diëtiste Nel Bengel. In de welvarende landen worden mensen papperiger. Ze bewegen minder en staan niet stil bij de kwaliteit van het eten, als het maar lekker smaakt. "Steeds meer dikke kinderen krijgen ouderdomsdiabetes, iets dat vroeger was voorbehouden aan mensen van veertig jaar en ouder."

Om het probleem op te lossen start op 1 oktober in West-Brabant een proefproject: "obesitas bij kinderen". Men richt hierbij zowel de aandacht op het kind als op de ouders. "Het eerste wat we altijd krijgen te horen, is dat hij of zij ‘helemaal niet veel eet’. Maar als je als kind altijd als laatste wordt gekozen bij de gym, als je motorisch onhandig bent, onzeker wordt, is dat ook niet leuk. "

"Het kind krijgt een persoonlijke coach en komt in een beweeggroep. Er wordt gesport en de deelnemer krijgt tips hoe hij of zij gezond kan eten zonder een zwaar dieet te moeten volgen. Ook gaat de diëtiste een keer mee naar de supermarkt om te kijken wat er zoal in het winkelwagentje belandt. Na een jaar worden ouders en kind dan geacht op eigen benen verder te kunnen," aldus BN/DeStem die een artikel wijdde aan het proefproject.

Obesitas heeft alleen maar nadelen. Kijkt u maar eens rond om te zien hoe weinig oude (75+) dikke mensen nog in leven zijn. Recent onderzoek op 30.000 personen toont zelfs dat migraine een gevolg is van overgewicht. Sowieso is een ongezonde voeding niet bevorderlijk voor de geestelijke prestaties, de neuronen van de hersenen lijden eronder. Slechte voeding zorgt voor een laag IQ, zo stellen professoren van PLoS Biology. Kinderen en babies die ongezond eten, vreten, snacken en schransen ondermijnen hun psychische capaciteiten voor de rest van hun leven. Voor de ouders iets om attent op te zijn. 

Het obesitas bij kinderen-project duurt één jaar en richt zich op de groep tussen 8 en 12 jaar. Daarna is men van plan de gegevens te verwerken. Bij succes wordt het project landelijk uitgerold.

Heeft u zelf kinderen die teveel vet onder de gelederen hebben, dan kunt u de koter aanmelden bij Fysoptima.nl. Of bellen naar het nummer 0416-330622.

Horatio: 'Schnitzel-Stephan' moet brommen
Uitgegeven: 2 augustus 2007 14:01
Laatst gewijzigd: 2 augustus 2007 14:07

BERLIJN - De ergste Duitse eetpiraat, 'Schnitzel-Stephan', moet anderhalf jaar de cel in. Dat meldde Bild, de grootste Duitse krant, donderdag.

De werkloze vrachtwagenchauffeur Stephan S. (43) had vorig jaar al een voorwaardelijke celstraf van een jaar gekregen omdat hij herhaaldelijk in restaurants had gegeten zonder te betalen. Sindsdien ging hij opnieuw maar liefst 64 keer in de fout in restaurants in Berlijn. De horeca leed schade ter waarde van duizenden euro's.

Honger

'Schnitzel-Stephan' heeft bijna altijd honger, aldus Bild. Hij is 1,92 meter lang en 160 kilo zwaar. Zijn lievelingsgerechten zijn Schnitzel en Eisbein (varkenspoot met veel blubbervet).

Zijn lijfspreuk is: "Ick ess allet - und zahl nüscht." (Ik eet alles - en betaal niks.)

Als Schnitzel-Stephan in restaurants de rekening krijgt, loopt hij gewoon weg, of hij laat een lege portemonnee zien en zegt: "Ick hab nüscht." (Ik heb niks.)
Op 02-08-2007 15:47:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden