Onze Insectenkampioen Koen is even op vakantie, anders had ik uitleg aan hem gevraagd, maar toch wil ik deze korte video niet laten liggen. Als illustratie hoe divers het dierenrijk is, loopt dit beestje ergens voorop in de getinte carnavalsstoet: de Megalopyge opercularis, ofwel poezenmot.

Ik kende het niet qua vorm, noch qua soort. Het lijkt een rups met harige perzische poezengenen. Mooi is het zeker, dat illustreren de vele foto's op deze pagina. En een beetje eng, want de steek van deze larve behoort tot de giftigste in zijn soort. Op deze pagina vindt u bijvoorbeeld foto's van personen die daar eigenhandig zijn achtergekomen. Niet dat u er meteen van doodvalt, maar fijn is het vast niet. Gelukkig komt het diertje niet voor in onze contreien maar bij een vakantie is het opletten geblazen.

Eenmaal volwassen is de larve in een mooigekleurde mot getransformeerd. Maar dan een mot die ergens op een harige horzel lijkt. Het is niet duidelijk of de mot ook giftig is, al lijkt de informatie die we vonden erop te wijzen van niet. Kijk en laat u verwonderen door de Megalopyge opercularis!

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden