Voor het eerst sinds de allereerste telescoop de ruimte in keek, vinden wetenschappers een stel planeten zonder centrale ster, die rond elkaar draaien, zo meldt de New Scientist. Normaliter draaien planeten rond een zon. De wetenschappers noemen het een bijzondere ontdekking. De planeten zweven op een afstand van 400 lichtjaar van de aarde (dat is 378.421.121.951.600 km) en tellen een afstand van 240 AU (astronomical units) van elkaar.


(ESO impressie)

Ontdekking                                                                                   Het waren Ray Jayawardhana, van de Universiteit van Toronto, in Canada, en Valentin Ivanov (nee niet de beroemde scheidsrechter) van de European South Observatory in Santiago, Chilië, die zich zeer verrast noemden door de vondst. Ze weten niet precies hoe dergelijke hemellichamen kunnen ontstaan, aangezien zij zeer klein zijn. Hemellichamen die de massa van een planeet hebben, maar niet zijn verbonden aan een ster worden ook wel Planetary Mass Objects (of "Planemos") genoemd. Normaal worden planeten gevormd door  gas en stof die in een schijfvormige baan om een ster dwalen.

Ontstaan                                                                                        De wetenschapper denken dat de planeten net als een ster zijn ontstaan, en niet, volgens de eerdere hypothese, door middel van het zogenoemde 'ejection model'. Een ster ontstaat uit koude wolken van gassen die om zichzelf heen gaan draaien waardoor warmte en energie vrijkomt. Na miljoenen jaren vormt zich dan uiteindelijk een ster, zoals onze Zon. Het ejection model vertelt dat planeten uit hun 'orbit' rond een ster gestoten worden, om zo te verdwalen in de immense ruimte.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden