In Bulgarije hebben archeologen een gouden dolk en 500 gouden ornamenten van ongeveer 5.000 jaar oud gevonden. 'Een sensationele ontdekking', volgens Bozidar Dimitrov, de directeur van het Bulgaars nationaal museum, 'zelfs in de legendarische stad Troje werd zo'n ontdekking nooit gedaan'.

De gouden dolk bevat ook platina en werd vermoedelijk gebruikt door een Thrastische koning of priester. Het 16 centimeter grote object is getuige van de vergevorderde metaalbewerking. Het voorwerp is in uitzonderlijke staat ontdekt en werd gedateerd op 3.000 voor Christus. Volgens de ontdekkers is het nog even scherp als duizenden jaren geleden.

Men deed de nieuwe ontdekking in de stad Dubovo, in een tombe die al 2 jaar bekend was. De streek wordt er 'Vallei van de Thracische koningen' genoemd. Vorig jaar vonden archeologen er nog 150.000 gouden stukjes en beetjes die later konden worden samengesteld tot sierraden. Men vermoedt dat veel van de vondsten voor rituelen zijn bestemd. Zeker weten doet men niet, aangezien de Traciaanse cultuur geen geschreven taal of bekende overleveringen had.

Over de Thraciërs is algemeen gezien niet zoveel bekend. De geschiedschrijver Herodotus noemde ze het meest talrijke en mogelijk meest machtige volk. De bekendste Thraciërs zijn vermoedelijk Spartacus en Orpheus.

Update: Naast de foto van de gouden dolk is er nog meer nieuws. De inscripties in de dolk maken duidelijk dat het een ritueel voorwerp was. Vermoedelijk bestemd om te moorden met godsdienstige redenen dus...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden