Op 6 augustus was het precies 61 jaar geleden dat de eerste atoombom Hiroshima, Japan, trof. Verantwoordelijk was de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay. Naast de 78.000 instant doden heeft men tot op de dag van vandaag last van de stralingsresten. Men noemde de bom onderschattend 'Little Boy'.

Duitsland ontdekte in 1938 hoe uranium gesplitst kon worden. Ze waren op de hoogte van de grote ladingen energie die daarbij vrij kwamen. Uit angst voor een Duits superwapen besloten de geallieerden, Amerika voorop, dat dit niet mocht gebeuren. Project Manhattan werd opgezet. Dat project had als doel de eerste te zijn met een bruikbaar atoomwapen. Zoals de geschiedenis ons leert heeft Amerika gewonnen en kan Japan jaarlijks de atoomdoden herdenken.

Dat de geallieerden aan dit project samen hebben gewerkt mag duidelijk zijn. Zelfs België leverde, via Kongo, grote hoeveelheden uranium voor de onderzoeken. (Belgie levert nog steeds grote hoeveelheden wapens aan rebelse landen, maar niemand die daar een probleem mee lijkt te hebben.) Andere landen zetten hun beste natuurwetenschappers op het beslissend project.

Fat Man, de tweede gebruikte atoombom
Fat Man, de tweede atoombom
(Fat Man, de tweede atoombom)

De allereerste atoombom werd gedropt op Hiroshima. Het doel was een militaire basis, al steekt het met een atoombom niet zo nauw. Drie dagen na de eerste werd de tweede atoombom op Japan los gelaten. Men noemde deze 'Fat Man', het was een plutoniumbom. Fat Man was op 9 augustus 1945 letterlijk doorslaggevend voor het einde van de Tweede Wereldoorlog: Japan was gekraakt.

Atoombom zegt 'Boem'Men was initieel van plan de bommen te testen op een onbewoond eiland. Door de oorlogsdreiging, onder invloed van zijn adviseurs, besloot toenmalig kersvers president Truman om toch Japan als doelwit te nemen. Sindsdien is Amerika, de vredesbrenger die tegen atoomwapens pretendeert te zijn, koploper in nucleaire tests.

Er werden in Amerika inmiddels meer dan 1000 nucleaire test gedaan, waarvan de meeste in een testlocatie in de Nevadawoestijn.  Het land is nog steeds doodsbang aangevallen te worden door andere schurkenstaten, zoals Iran en Korea. Wat, gezien de manier waarop democratische vrede aan de man wordt gebracht, nog niet zo'n gekke angst is...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden