Een goochelaar of magiër staat op het podium. In de ene hand een rood zijden doekje, in de andere hand niets dan vijfvingerige leegte. De lege hand maakt een vuist en langzaam propt de geheimzinnigert het gekleurd doekje erin. Het publiek weet al wat komen gaat: zijn hand gaat open en weg is de inhoud. Helemaal verdwenen, hoe doen ze dat toch?

Net zoals vele goocheltruucs is de oplossing tot de puzzel logisch. Goochelaars, of ze nu beweren écht te kunnen leviteren of niet, zijn gewone mensen in een gewone wereld met gewone natuurkrachten. Het paranormale, magische of toverachtige aspect wordt er geheel door de eigen fantasie aan toegevoegd. Maar dit gezegd zijnde, terug naar het rode doek dat handig is verdwenen in de verborgen wereld van de soms naakte tovenaars:

Naakt toveren
Naakt toveren
(Moderne goochelaars gaan een stapje verder dan vroeger...)

Goochelaars kunnen overal spullen verstoppen. Initieel dacht ik even aan verstoppen in de mouwen, door middel van een vingervlugheid. Dat het niet zo werkt maakt de dame in onderstaande video duidelijk. Zij voert de truc poedelnaakt uit, voor de liefhebber van show en entertainment.  

Een voorbeeld van een toverduimDe finesse van het laten verdwijnen van iets als een doek zit in een onzichtbaar hulpmiddel. De duim van de goochelaar is nep en zit als een soort capsule om de echte duim heen. Rechts ziet u een voorbeeld van zo'n toverduim. Op internet zijn ze gewoon in alle huidskleuren te koop, voor het geval u het zelf wilt proberen. 

Tijdens het uitvoeren van de truc houdt de goochelaar (onzichtbaar voor het publiek) de duimkoker in de vuist en propt er het doek, of een andere accessoire, in. Daarna wordt de duimkoker opnieuw op de duim geplaatst. Het verbaasde publiek applaudiseert: het doek is wonderbaarlijk verdwenen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden