Wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen zijn er in geslaagd het gen te vinden dat verantwoordelijk is voor de hersenomvang. Het gen ASB-11 zorgt ervoor dat mensenhersenen doorgroeien waar het bij dieren stopt. De onderzoekers lijken dit aan de intelligentie te koppelen, al is dat enigszins discutabel wegens ontbreken van tests.

HersenenDe Groningse wetenschappers baseren hun conclusies op basis van onderzoek op embryo's van zebravissen. Deze dieren worden wel vaker in hersenonderzoek geselecteerd omdat de breinstructuur op punten overeen komt met die van ons. Volgens hoogleraar celbiologie Maikel Peppelenbosch zijn de resultaten op de zebravissen indicatief voor de mens, al houdt hij een slag om de arm omdat dit nog niet in de praktijk is getest.

Net zoals onze eerder besproken nicotinebehandeling kan dit onderzoek bijdragen tot het oplossen van de ziekte van Parkinson. Ook bij Alzheimer verwacht men goede resultaten. De medici zouden hiervoor genetisch gewijzigd specimen moeten injecteren in het brein van de patiënt. Of dit zal werken is onduidelijk. Over stamcellenonderzoek beweert men hetzelfde en daar blijken injectiemethodes in de praktijk tegen te vallen. De vindingen van het nieuwe onderzoek werden gepubliceerd in het befaamde Journal of Cell Biology, dat ook online beschikbaar is.

Horatio: Jij blij dat je het juiste GEN hebt...?! Scheelt je een hoop geld.

Geen collegegeld bij een IQ vanaf 130
Uitgegeven: 15 augustus 2007 16:42
Laatst gewijzigd: 15 augustus 2007 16:42

STUTTGART - Studenten met een IQ van 130 of hoger hoeven geen collegegeld meer te betalen aan de universiteiten van Freiburg en Konstanz in de Duitse deelstaat Baden-Württenberg. Er zijn al tientallen studenten na een intelligentietest vrijgesteld van collegegeld.

Dit meldde de krant Stuttgarter Nachrichten woensdag. "Wij willen bijzonder aantrekkelijk zijn voor hoogbegaafden", aldus een woordvoerder van de universiteit Freiburg im Breisgau.

(c) ANP
Op 17-08-2007 15:27:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden