Pesten via internet is minstens even populair als op het schoolplein; collectief zelfmoord plegen is een hype onder  mentaal-uitgedaagde chattende jongeren; meer dan de helft van de internetgebruikers is in een bepaalde vorm verslaafd; internet staat garant voor gevaarlijke subculturen die ouders boven het hoofd groeien; een inhoudelijke greep uit recente nieuwsberichten die duidelijk maken in welke hoek we de nieuwe 'terror' moeten zoeken?

Volgens sektedeskundige en groepsgedragspecialiste Sjoukje Drenth Bruintjes is een grote groep tieners ontvankelijk voor schadelijke impulsen van de 'stoere' jongerenkaste. Als u een SMS met de dubieuze tekst 'zelfmoord is stoer' ontvangt drukt u wellicht snel op wissen. Bij de jongere labiele generaties schijnt het net niet gelijk te staan aan een uitnodiging...(Een kind dat even op de peecee wil spelen...)

Eerder onderzoek onder 4.500 kinderen suggereerde ook al verslavingseffecten: 3.000 kinderen gingen toen ongezond om met internet. Er zijn signalen waaraan ouders ongezond gedrag bij hun kinderen kunnen opmerken. Als de kids langdurig de computer betokkelen zonder te vertellen waar ze precies mee bezig zijn, dan horen bij een opvoeder de alarmbellen te rinkelen. 'Een belangrijk kenmerk van een subcultuur is dat je er niets over naar buiten brengt.'

Het doorbreken van die geisoleerdheid door middel van gezinsgesprekken is volgens deskundige Sjoukje Drenth Bruintjes de beste manier om internetproblemen van kinderen aan te pakken. Rigide verbieden of als een mini-George Bush een allescontrolerende New World Family Order uitbouwen werkt niet en heeft eerder een averechts effect.

We hoeven ons volgens andere deskundigen niet zoveel zorgen maken. Volgens René Diekstra en Ineke Kienhorst is er geen nieuwe ontwikkeling en waren zelfmoordclubs er reeds in de 18e eeuw. Ook websites waarop zelfmoordtips gepubliceerd worden zijn niet nieuw. De twee specialisten raden 'lessen in levensvaardigheid' aan om nieuwe generaties levens- en realiteitsklaar te maken. Geen slecht idee...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden