Volgens astronomen staat een nieuwe elfjarige zonnecyclus op het punt te beginnen. Deze eb en vloed van zonnevlammen en zonnevlekken houdt men nauwlettend in het oog.

De zonneactiviteit is momenteel minimaal; er zijn weinig zonnevlekken en zowat geen zonnevlammen. Op de 31e juli zag zonnefysicus David Hathaway een kleine zonnevlek die na enkele uren weer verdwenen was. Op zich is dat normaal op de Zon, ware het niet dat het magnetisch veld van de vlek omgekeerd was. Volgens Hathaway is dit het signaal dat een nieuwe zonnecyclus zich zal inzetten.

Uitbarsting op de Zon
Uitbarsting op de Zon
(Uitbarsting op de Zon)

Zonnevlekken zijn sterk magnetische gebieden waar de hete gassen opborrelen. Deze donkere gebieden kunnen soms de herkomst van plasma, superheet gas, zijn.

De cyclus die nu aan het afronden is kende in 2001 een maximum. Gezien de vorige periodes was het een normaal jaar. Het is wel opmerkelijk dat het record aan zonnevlammen in 2003 (2 jaar na de piek) werd gevestigd. Toen was de vrees voor elektrische en magnetische storingen orde van de dag. Het vermoeden, nog steeds ongedefinieerd rondsuizend, dat de Zon nog andere onbekende cycli kent kreeg hernieuwde geloofwaardigheid.

Momenteel zijn we bezig aan de 23e cyclus sinds het moment van registratie. Op basis van de gegevens uit het verleden verwachten astronomen dat de volgende cyclus hevig zal zijn, waarmee wordt bedoeld dat de kans op bedreigende zonnevlammen groot is. Hieronder ziet u de resultaten van meer dan 400 jaar zonnevlekspotten:

Meer dan 400 jaar zonnevlekken spotten

Hathaway is niet helemaal zeker van zijn bevindingen. De plaats waar hij het inleidend signaal had verwacht is niet wat hij vermoedde. Mogelijk komt de fysicus later nog op zijn conclusies terug op basis van nieuwe activiteit op de Zon.

Onze centrale ster blijft nog een tijd middelpunt van belangstelling. Onlangs lanceerde NASA twee probes die onder andere bedoeld zijn om de elfjarige cyclus in de gaten te houden. De toestellen zijn toepasselijk STEREO genoemd: Solar Terrestrial Relations Observatory. Een ander doel van de sondes is het bestuderen van zonneuitbarstingen en de gevolgen voor de Aarde.

Picobyte: Foto:
Stroom moet vloeien.
Op 05-01-2008 16:26:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden