De bekende realitysoap Big Brother is gisteren voor de zesde keer begonnen. Maar liefst 15 personen gingen vrijwillig in het camerabezaaide huis. Voor 100 dagen zullen zij blauwe wolken en een stralende zon, al dan niet vergezeld van regen, moeten missen.

Naast het alledaags gekwebbel, gelebber, gezever, gemanipuleer, geruzie en het ge-uit-de-dronken-bol-gaan is dit een interessante variant van het bekende Big Brother-concept. Het is niet meteen duidelijk wat 100 dagen zonder zonlicht voor invloed op een mens heeft.

Feit is dat zonlicht verantwoordelijk is voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D. Dat zullen de zelfonderzoekende deelnemers aan de lijve ondervinden want het is een gebrek dat gecompenseerd moet worden. Dat zet te denken, want om de dagelijkse hoeveelheid vitamine D uit voedsel te halen zijn ofwel ongeveer 8 boterhammen met margarine, ofwel 3 eieren, of iedere dag 10 gehaktballen. Dagelijks eieren eten, hoe lekker ze ook zijn, is ook al niet zo gezond. Het wordt combineren met voedsel om dit leefbaar te houden. Het geisoleerde aspect lijkt van Big Brother nu al een aanslag op de gezondheid te maken.

Een ander gegeven is de lichtafhankelijkheid van het bioritme. Onze interne klok staat afgestemd op het zonlicht en wanneer dat ontbreekt gaan mogelijk bepaalde psychische remmen los. Diverse psychologen zijn dan ook niet blij met deze nieuwe televisieshow.
Hun ongenoegen wordt nog versterkt door de sadistische genoegens van de regie. Om de kijker, evenzo niet vies van een goed vol bord leedvermaak, te plezieren bedienen zij alleen de lichtschakelaars. Veel dichter bij het spelen van God komt een mens wellicht niet in medialand.

Als aanschouwer der Big Brother-schepping zal ik bij tijd en wijlen niet nalaten om de bewoners te observeren. Wie wat ook vinden mag van het mensjes-kijken-op-tv: de psyches van de Big Brother-bewoners zijn echt, welk masker ze ook opzetten, en dat maakt het regelmatig interessant voer.

Zelf nu en dan eens een kijkje werpen op real-life-mensendiertjes? Dan kan via deze pagina waar binnenkort verschillende live-streams te bekijken zijn. Via een Big Brother-weblog en een Big Brother-forum van Fok.nl houden diverse enthousiastelingen dag en nacht een oogje in het zeil.

Update: niet alleen voor de Big-Brotherbewoners is gebrek aan zonlicht schadelijk. Te vroeg geboren baby's hebben volgens Amerikaans onderzoek ook last van een ontregeld bioritme als zij aan kunstlicht worden bloot gesteld.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden