Het is zover: ook dieren gaan online!
De eerste soort, na de chatgrage mens, die eraan moet geloven zijn de Oerang-oetans. Tijd om ook die aapsoort verslaafd te maken aan het world wide web, dacht de in apen gespecialiseerde Apeldoornse zoo, beter bekend als Apenheul.

De verzorgers hadden al langer in de gaten dat Oerang-oetangs aangetrokken werden door spiegels. Ze communiceerden er zelfs mee. De associatie met een computer inclusief webcam, in verbinding met andere moderne apen, was niet ver weg.

Oerang-Oetang
Oerang-Oetang
(Moeder en kind...)

Momenteel is het nog niet zo ver. De internetverbinding is al in de kooien aanwezig, maar de computers zijn nog niet aap-bestendig. Tegen eind 2006 zou dat wel het geval moeten zijn. Dan kunnen de 13 Oerang-oetangs uit de Apeldoornse zoo gebruik maken van internet om te communiceren met apen uit Indonesië. Niet iedere aap zal deelnemen, wie er geen zin in heeft wordt niet verplicht met een Indonesische banaangenoot te chatten.

Hoewel het onderling online communiceren van Oerang-oetangs een zeer interessant project is, is dat eigenlijk niet de hoofdreden van het experiment. De belangrijkste motivatie is dat het publiek bewust wordt van deze bedreigde diersoort. Ook hun afnemende natuurlijke leefomgeving, het gevolg van de vele palmolieplantages, wordt aan de kaak gesteld.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden