In 1904 werd een nieuw wiskundig probleem geformuleerd. We kennen het als het vermoeden van Poincaré, genoemd naar de Franse wiskundige Henry Poincaré die er voor het eerst mee op de proppen kwam. Zijn theorie legde de basis voor de chaostheorie, maar werd nooit bewezen. Totdat de mysterieuze Raspoetin van de wiskunde langs kwam...

Grigori Perelman wordt met de Russische Grigori Raspoetin vergeleken omwille van zijn lange (baard)haar, dito vingernagels en duistere uiterlijk. Perelman is zelf ook Rus, als wereldvreemd persoon voldoet hij aan het profiel van geniale excentriekeling. Toen Grigori eind november 2002 zijn oplossing voor het wiskundig probleem had gevonden publiceerde hij enkele papers op internet. Hij deed een korte tour langs Amerikaanse universiteiten en verdween toen van de aardbodem.

Henry Poincaré & Grigori Perelman
Henry Poincaré & Grigori Perelman
(van links naar rechts: Henry Poincaré & Grigori Perelman)

Drie jaar lang hebben wetenschappers gesleuteld aan zijn werk zodat ze het konden begrijpen. Nu zijn wiskundigen dolenthousiast en wordt er gesproken over een mijlpaal in de geschiedenis van de wiskunde en het menselijk denkvermogen. En dit pas een paar jaar nadat een andere moeilijke wiskundige stelling, de stelling van Fermat, werd bewezen.

Grigori PerelmanDankzij deze ontdekking ligt er op de geniale Rus een prijzenpot van 1 miljoen dollar te wachten. Hij krijgt ook nog de Fields Medal, de hoogt mogelijk onderscheiding op het vlak van de wiskunde. Of de vreemde man hier ook op ingaat is onduidelijk, hij beantwoordt geen telefoontjes noch e-mail en vond één keer uitleggen destijds voldoende.

Update: De Nederlandse fysicus Robbert Dijkgraaf heeft in 2004 een kort enthousiast artikel over Grigori Perelman geschreven. Een treffende zin uit dat werkje: "Alleen in de wiskunde kun je beroemd worden door precies te zeggen wat je niet weet. Juist in de hardste wetenschap is geformaliseerde intuïtie goud waard."
Het artikel gaat dieper in op het vermoeden van Poincaré en de figuur Perelman.

Grigori PerelmanUpdate 2: Bij Noorderlicht hebben ze ook een interessant stuk over Grigori Perelman. In combinatie met vele links valt heel wat over het mysterieuze heerschap te lezen. Grigori zou niet specifiek bezig zijn geweest aan het vermoeden van Poincaré, maar wel met het vermoeden van Thurston. De oplossing van dat vraagstuk levert inzicht over alle mogelijke vormen die zich binnenin een driedimensionale ruimte kunnen vormen. Poincaré is daar een uitvloeisel van, Grigori Perelman sloeg twee vliegen in een klap. 'We leven met recht in een gouden eeuw voor de wiskunde,' aldus Robbert Dijkgraaf.

Update 3: Grigori heeft de Fields Medal geweigerd. Of hij zijn miljoen dollar in ontvangst zal nemen is onzeker, maar het ziet er niet naar uit.

Update 4: Grigori Perelman zorgde blijkbaar voor de meest belangrijke wetenschappelijke ontdekking uit 2006. Wat heeft u dit jaar gedaan?

stoerecurry: Ik heb dit op school gehad, daarin werd het voorbeeld genoemd, om wiskundig te beschrijven hoe de rook uit een schoorsteen kwam met een onbekende wind snelheid en richting. Tweede voorbeeld was hoe de golven op het strand braken, met onbekende richting en golfstroom. Zeer intrigerend,,,,,
Most people do not listen with the intent to understand, they listen with the intent to reply.
Op 07-11-2012 12:20:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Veteo: Het vermoeden van Poincaré.
Exact geformuleerd luidt het probleem in drie dimensies:

Zij V een compacte driedimensionale (topologische) variëteit (zonder rand). Kan de fundamentaalgroep van V triviaal zijn zonder dat V homeomorf is met S^3, de driedimensionale sfeer?

Blijkbaar heb ik een andere afwijking dan Perelman.
You don't know what you've got until it's gone...
Op 07-11-2012 16:18:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden