Tot op heden was donkere materie een theoretische aangelegenheid. Nu heeft men bewezen dat dit spul een vijfde van het heelal bedraagt. Donkere energie is nog in grotere mate aanwezig.

Men wist al langer dat er iets als donkere energie en donkere materie moest bestaan. Als er alleen maar de gewone zichtbare energie en materie zou zijn, dan kan het universum niet in zijn huidige vorm bestaan. Na honderd uren telescoopkijken naar het gas van een sterrencluster, gevolgd door logica, moet men concluderen dat maar liefst 75% van de aanwezige energie donkere energie is. 20% van alle materie is donkere materie.

Een sterrencluster
Een sterrencluster

Eerder namen wetenschappers aan dat het gas van zo'n cluster het meest massarijke element was. Men zag echter dat het gas werd afgeremd door een kracht die vergelijkbaar is met de wrijving van onze atmosfeer. Donkere materie laat zich niet afremmen, waardoor de wetenschappers denken dat er in sterrennevels een breuk tussen gewone en de exotische materie ontstaat. De huidige observaties zijn het eerste directe bewijs daarvoor.
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden