De bekende rondbebrilde Britse zanger John Lennon stierf de kogeldood toen hij 40 was. In de tijd ervoor had hij zich hoofdzakelijk bezig gehouden met The Quarrymen. Na een naamswijziging werd die groep wereldwijd beter bekend als The Beatles.

John Lennen (1940-1980)Misschien is zijn dood lichtelijk ironisch te noemen. Hij kwam in 1940 te Liverpool tot leven tijdens een Duitse luchtaanval, midden in de vele oorlogse gevaren. De sociale cultuur waarin hij opgroeide, zijn vader was er bijna nooit en moeder overleed tijdens zijn 17e levensjaar, zorgden voor zijn kritische blik op de omgeving.

Als een van de moderne pleiters voor vrede is hij gestorven tijdens het verkondigen van een andere -toen imaginaire- wereld. Peace werd geen kans gegeven. Ook tegenwoordig is vrede nog iets dat met geweld moet bereikt worden en kan geen zanger daar verandering in brengen...

Lennon kent men ook als wederhelft van Beatles-onruststookster Yoko Ono. Velen nemen haar tot op de dag van vandaag kwalijk dat John een eigen wil had. Zelf onkent ze dit.
Minder bekend is dat John zijn eerste echtgenote Cynthia Powell ontrouw was. Hij nam Cynthia dat (om onduidelijke redenen) kwalijk en ging verder met Yoko. Zoon Julian Lennon was inmiddels geboren. Het was dus niet altijd peace ten huize Lennon.

Maar toch, de reden van dit blog, heeft John Lennon een grote invloed gehad op zowel muziek als sociale praktijken groot en klein. Daarom deze compilatie van nummers en beelden waar de hippie der hippies zijn opwachting maakt. Rest in peace, zullen we maar zeggen...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden