Nederlanders zijn geprezen: volgens een nieuwe studie zijn lange mensen intelligenter dan kortere.

Reeds op de leeftijd van drie jaar, wanneer scholing nog niet is gebeurd, vertonen langere kinderen betere cognitieve vaardigheden. Dat vertelde de essay van Anna Case en Christiana Paxson van Princeton University. Hun scriptie werd gepubliceerd door het National Bureau of Economic Research.

De studie was gebaseerd op twee eerdere Britse onderzoeken op kinderen die in 1958 en 1970 geboren waren. Die volgt men nog steeds tijdens het opgroeien. Een andere element om tot de nieuwe vindingen te komen was een Amerikaanse studie naar het verband tussen lichaamslengte en beroepskeuze.

Andere studies wezen uit dat lange mensen minder zelfvertrouwen hebben, maar dat een betere gezondheid wel een gevolg is van groot zijn. Sociale discriminatie is ook een bekend gegeven. Anna Case en Christiana Paxson geloven niet dat het een eenvoudig geval van beeldvorming is. "Als volwassene zullen lange individuen waarschijnlijk beter betaalde beroepen kiezen waarbij ze verbaal goed ontwikkeld moeten zijn, of goed met cijfers. "

Er zit een richtlijn in. Per 10 centimeter boven het gemiddelde kan de Amerikaanse en Britse man of vrouw volgens de statistieken een loonsverhoging van 10% verwachten. Toch vinden de onderzoekers dat de periode tussen de geboorte en drie-jarige leeftijd het meest van belang is. Dan worden de wortels van de cognitieve vaardigheid gelegd, een baby groeit dan ook sneller dan hij ooit nog zal doen.

Ook prenatale zorg is belangrijk voor de baby. Voldoende voedingsstoffen ontvangen tijdens het ronddobberen in moeders buik is belangrijk. De volledige publicatie van de onderzoekers vindt u via deze link (.pdf).

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden