Een Tumi, een ritueel Incames dat onder andere wordt gebruikt voor trepanatieQallariy (kah-lyah-ree uitgesproken) is het Inca-alternatief voor 'Start'. De term zal in Bolivië Bolivia steeds vaker gebruikt worden nu Microsoft een Incaversie van het populaire besturingssysteem Windows XP heeft gelanceerd.

Ongeveer 2,6 miljoen Bolivianen, dat is één op drie, spreekt nog de oude Incataal Quechua. De president van Bolivia beschouwt het zijn plicht om deze onderdanen te helpen en vond daarin steun bij de softwarereus Microsoft. Het contract voor 5.000 leveringen is inmiddels rond.

Drie jaar lang moesten taalkundigen onderzoek doen naar Inca-alternatieven van gangbare computerterminologie. Het ons zo bekende internet noemen de Inca's Llika, wat zoveel betekent als spinnenweb.

Een bestand noemen ze Kipu. Hiermee haalt men de oude geschiedenis van de Inca's weer naar boven. Het volk had 5.000 jaar geleden al een aparte methode van schrijven en tellen, ze gebruikten een systeem van touwtjes met knopen die ook Kipu (quipu) noemden.

Update: maar niet iedereen is even blij met de taaluitbreidingen van Microsoft. De Chileense Mapuche-indianen zagen recentelijk Windows ook in hun taal verschijnen en besloten dat als culturele/intellectuele diefstal op te vatten. Hoe intellectueel het is om een taal als eigendom te zien is niet duidelijk en zal nog door een rechter worden bepalen. Ugh!

Marsepars: Nice.
Altijd leuk om die ouwe blogs te bekijken.
Cannot kill the Battery!!!
Op 28-08-2011 19:50:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden