Een 28-koppig internationaal team van archeologen heeft in Mongolië een goedgeconserveerde mummie van 2.500 jaar oud gevonden. De mummie was bevroren en bevond zich hoog in de met sneeuw bedekte bergstreek.

Op 2.600 meter hoogte trof men een maand geleden de intacte graftombe van een man aan. Hij was getattoeerd en had blond haar. Als hoofddeksel had de Scythiaanse krijger een vilten hoed. "We hoefden slechts wat stof weg te vegen en konden aan de slag," aldus de Duitse archeoloog Hermann Parzinger. Vooral het blonde haar bleef hem bij, al geeft hij toe dat de vergeling ook na de dood kan zijn gebeurd.

Het gebied waar de Scythianen leefden varieerde doorheen de geschiedenis van het kruispunt Mongolië/China/Rusland tot de Zuid-Oekraine en zelfs het laag Donau riviergebied/Bulgarije. Boogschieters weten hier dankzij de Scythiaanse boog meer over.

Scythiaanse boog
(Een Scythiaanse boog, zie ook het boogschieten-weblog

De Scythiaanse krijger had een gewaad van beverpels en schapenwol om het lijf. Ook dit is -omwille van de temperatuur- nog in uitstekende staat. In de tombe trof men nog 2 paarden met mooi gedecoreerde zadels aan. Ook wapens en kleien voorwerpen waren van de partij. De archeologen zijn in extase door deze vondst. 

Er wordt een kanttekening bij de ontdekking geplaatst. Volgens de archeologen heeft het verhoogde broeikaseffect een grote invloed op de archeologische toekomst. Als de trend wordt doorzet dan zijn er over 20 tot 30 jaar geen soortgelijke goedgeconserveerde graven meer te vinden.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden