Eerder was al bewezen dat stress en boosheid in zijn algemeenheid niet goed zijn voor het menselijk lichaam. Onderzoekers in de semi-wetenschappelijke film The Secret lieten zelfs weten dat stress de hoofdoorzaak is van grote ziektes als kanker. De reguliere medische wereld houdt het liever bij ziektes als astma en maagstoornissen en hartfalen of -ritmeproblemen. Toch is er een nieuwe reden om wat vaker te mediteren: boosheid en woede horen nu tot de schadelijke factoren.

Boosheid en woede slecht voor longenWetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Harvard testten in 1986 een groep mannen tussen de 45 en 85. Aan de hand van een scoresysteem, de Cook-Medley schaal, onderzocht men deze 670 mannen de acht jaren erop nog 3 keer. De studie keek naar de invloed van boosheid en stress, maar de proefpersonen moesten ook een longfunctietest doen. Daarmee wordt gemeten hoeveel lucht iemand in een keer kan uitademen.

Het onderzoek maakt duidelijk dat longcapaciteit en boosheid nauw met elkaar verwant zijn. De longen van personen die in de acht jaar tijd meer vijandelijke gevoelens zijn gaan koesteren, waren in minder goede staat. Is druk maken letterlijk, zoals een blaaskaak of -kikker, een hoop druk op de longen zetten?

De studie toont ook dat iedereens longen er met de jaren op achteruit gaan, maar dat is dan weer normaal. We geven u nog een tip: let op voor boze rokers.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden