In de voorgaande serie blogs over de mysterieuze ziekte Morgellon(s) waarbij de lijders menen “beestjes onder de huid te hebben” was het nog maar sterk de vraag of de ziekte fysiek was of psychisch.

Volgens een recent artikel uit “Medical News Today” blijkt dat de Morgellons alles behalve psychisch is… sterker nog: het is besmettelijk!

Morgellons onder de huid?Het goede nieuws is dat de mysterieuze aandoening te behandelen is… tenminste als men er in een vroeg stadium bij is. Een zeer intensief anti-parasitair behandelingsprogramma zou dan uitkomst kunnen bieden. 25 augustus 2006 publiceerde dr. George Schwartz zijn laatste bevindingen over de ziekte Morgellons.  Zijn conclusie is dat de aandoening zeker geen psychische waanideeën zoals het eerder gesuggereerde “parasitosis” is. Morgellons is volgens Schwartz een heuse besmettelijke en fysieke aandoening.

Even het geheugen opfrissen. Morgellons is de naam voor een aandoening waarbij patiënten het gevoel hebben dat er “beestjes onder de huid rondkruipen”. De kenmerken zijn ernstige jeuk, beschadigingen aan de huid en rode, witte of blauw “draden” van enkele millimeters tot centimeters die door de huid komen. Patiënten lijden verder aan spierpijnen, spasmes, vergrote lever en degeneratie van de botstructuur. Op neurologisch niveau lijden patiënten aan geheugenverlies, verwarring en bij kinderen ziet men een gedragsstoornis die meestal foutief als autisme wordt opgevat.

Volgens Schwartz zijn de ‘draden’ die bij patiënten door de huid heen breken te vergelijken met bijvoorbeeld de draden die een zijderups spint om een cocon te maken. Of de parasiet daadwerkelijk een cocon spint is nog niet bewezen maar in de optiek van Schwartz lijkt het er wel op.

Morgellons blijkt wel besmettelijk te zijn. Schwartz zag duidelijk overdracht van de ziekte in families waar één iemand besmet was. Bij een geval van Morgellons in de Amerikaanse staat Idaho waarbij een besmet geraakte familie verhuisde kregen de nieuwe bewoners van dat huis ook allemaal de ziekte. Schwartz waarschuwt dat lijders aan de ziekte Morgellon hotelkamers moeten vermijden net zoals andere plekken waar overdracht mogelijk is.

Over de herkomst van de ziekte is nog steeds niet veel bekend. “Ik geloof dat de ziekte of erg oud is of juist nieuw en dat klimaatsverandering mogelijk een rol speelt in de toename van deze aandoening. Het zou kunnen uitgroeien tot een ware plaag” aldus Schwartz die toevoegde dat de ziekte epidemisch is snel toeneemt. Schwartz en zijn team proberen momenteel een DNA profiel van de parasiet te krijgen zodat bestudering en bestrijding vergemakkelijkt kan worden.

Mensen die meer willen weten over het Morgellon-onderzoek van dr. Schwartz kunnen hier http://www.healingresearch.org/ terecht.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden