De lijken van meer dan 1.600 zeevogels spoelden de afgelopen twee dagen aan op de kust van Unalaska (Alaska, V.S.). De reden voor deze massale sterfte is vooralsnog een raadsel. Sommige wetenschappers menen dat de dieren gestorven zijn door ondervoeding terwijl anderen menen dat de vogels te pletter zijn gevlogen tegen schepen. Aldus kopte artikel in de ‘Anchorage Daily News’ gedateerd 1 september 2006. Wat is er aan de hand?

“Enkele honderden zwarte stormvogels (een soort meeuw) overleden toen ze in de vroege ochtend van afgelopen woensdag tegen een vissersboot opvlogen” zei F. Bowers die als bioloog werkzaam is voor het ‘state Department of Fish and Game in Unalaska’
De kapitein van het schip rapporteerde het voorval aan Bowers en vertelde dat een ‘regen’ van stormvogels 30 minuten lang tegen zijn schip te pletter vlogen. De bemanning had er zijn handen vol aan om de dode en stervende dieren overboord te smijten.

Het is niet ongebruikelijk dat er af een toe een zeevogel, al dan niet aangetrokken door de verlichting op een schip, per ongeluk crashed. Maar volgens zeevogels specialist Art Sowls, verbonden aan het ‘Alaska Maritime National Wildlife Refuge in Homer’ is het nog niet eerder voorgekomen dat zulke enorme hoeveelheden stormvogels zich gelijktijdig te pletter vlogen.

Reid Brewer (een lokale zeebioloog van de universiteit van Alaska) telde de overblijfselen van meer dan 1.600 stormvogels op de rotsachtige kust van Unalaska en de stranden naast Aleutian. Volgens Brewer waren de dode vogels niet dun of besmeurd met olie. Wel zag hij bij sommige karkassen dat de nek in een vreemde hoek lag alsof de dieren ergens tegen aan waren gevlogen.

Wat de reden voor de massale sterft ook is wetenschappers zijn het over één ding eens; het aantal gevonden dode dieren is slechts een klein percentage van het totaal.

Hier op deze site kunt u meer lezen over andere voorvallen waarbij vogels bijna opzettelijk zelfmoord lijken te plegen.

 

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden