Sommige schilders doen meer dan alleen maar voor visuele prikkels zorgen. Hun artistieke verfwerk kan ook gehoord worden. Of tenminste door een selecte groep van mensen, aldus de Britse neurobioloog Jamie Ward.

Synesthesie is de neurologische eigenschap/aandoening om op een andere manier met de zintuigen om te gaan. Het is erfelijk en wie dit 'talent' bezit kan bijvoorbeeld kleuren horen of zelfs geluiden zien. Elementen van de ene zintuiglijke indruk worden in de hersenen gekoppeld met die van andere zintuigen.

Volgens neuroloog Ward gebruiken sommige schilders bewust muziekinstrumenten of bepaalde muziekgeorienteerde composities om voor klankzien te zorgen, als het ware een extra dimensie in het werk. Hij zette daarvoor een origineel experiment op...

New London Orchestra
New London Orchestra
(New London Orchestra in actie...)

Om zijn theorie te testen vroeg hij aan diverse personen met synesthesie om de muziek te tekenen die ze zich voorstelden bij het New London Orchestra. Als ijkmeter voor de test werden individuen gebruikt die op een meer gangbare manier met de zintuigen omgaan. "We speelden voor die groep muzieknoten af, we lieten ze tekenen en hun indrukken vertellen," licht Jamie Ward toe.

200 'normale' mensen kregen in totaal zo'n 100 afbeeldingen voorgeschoteld. Als muziek die het meest bij de beelden paste werd consequent voor de keuze van de synesthesisten gekozen. James Ward concludeert: "Het is bijna alsof iedereen kan begrijpen wat synestetisch opgezette afbeeldingen uitdragen, zelfs al heeft men niet de aanleg. Schilders, zoals de Russische Wassily Kandinsky maakten hier hoogstwaarschijnlijk gebruik van."

Composition VII, het meest complexe werk van Kandinsky
(Composition VII, het meest complexe werk van Kandinsky dat volgens Jamie Ward voor auditieve indrukken zorgt)

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden