Onderzoek via e-mail en telefonie zou volgens de biochemicus en bioloog Rupert Sheldrake bewezen hebben dat telepathie bestaat. Rupert SheldrakeHij onderzoekt momenteel of telepathie via SMS ook werkt. Hij klinkt alvast zeker van zijn stuk, wij zijn terughoudend... 

Gokken zou bij zijn studie een statistische kans van 25% opleveren, 1 op 4. Maar volgens het onderzoek slaagde men in maar liefst 45% van de gevallen. dat is bijna 1 op 2. Statistisch gezien bewijs voor telepathie, ware het niet dat 49% van de statistieken fout zijn...

Niets wordt uitgesloten, maar waterdicht zijn de bewijzen niet te noemen, daarvoor is het aantal proefpersonen te klein. Aan het telefoonexperiment deden 63 individuen mee, aan de e-mailproef slechts 50. De onderzochte personen gaven de onderzoekers telefoonnummers of e-mailadressen van vier bekenden. De experimentleider nam contact met één van die personen en vroeg hem de proefpersoon te bellen of te mailen. Het proefkonijn moest net voordat dit gebeurde vertellen wie van deze vier met hem zou bellen. Gokken of dieper weten?


Telepathie bewezen?

Het onderzoek vertelt dus nu nog niet zoveel, ondanks de goeie cijfers. Maar niets houdt u tegen om te helpen met Sheldrake's studie en de aantallen evenredig met de geloofwaardigheid op te krikken. Bezoekers van zijn website kunnen namelijk deelnemen aan de experimenten.
Momenteel staan er 7 soorten telepathie-onderzoeken online. Een daarvan is vantevoren weten of iemand u aanstaart, een volgens de volksmond gangbare vorm van telepathie.

Vindt u het leuk om dergelijke tests te doen? Dan kunt u op ESP-game terecht. Google heeft heel recentelijk ook iets soortgelijks gemaakt, al gebruiken zij de 'telepathie-technologie' om trefwoorden aan afbeeldingen te koppelen. Aan de hand van een spel waarin twee personen dezelfde omschrijvingen van foto's moeten geven vult Google op semi-telepathische manier hun database.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden