We kunnen enigszins trots zijn als Hollanders aangezien wij deze vreemde vogel in de spotlights hebben gezet. Een stukje geschiedenis vertelt ons namelijk dat in 1598 onder leiding van Admiraal Jacob Corneliszoon van Neck en Vice-admiraal Wybrandt van Warwijck de zeilschepen Amsterdam, Gelderland, Zeelandt, Utrecht en Vrieslandt vanuit Amsterdam voor een (ontdekking)tocht naar Oost-Indië vertrokken.

De bemanning kwam aan op het eiland Ilha do Cerne (Portugese naam die ‘Zwaneneiland’ betekent) in de Indische Oceaan dat ze vervolgens Mauritius noemde (dus eigenlijk omdoopte) naar de naam van de toenmalige Stadhouder Prins Maurits van Oranje-Nassau.

Het eiland was een paradijs op aarde en door eerder bezoek van de Portugezen rijk aan pluimvee zoals varkens, kippen, geiten, fruit, vis, schildpadden, tortelduiven en last but not least: De Dodo!

De Dodo
(De Dodo)


U kunt zich voorstellen dat diegene die de Dodo voor het eerst in zijn blikveld zag verschijnen ofwel in lachen uit barstte of juist gillend wegrende…

In iedergeval heeft het uiterlijk van de vogel geresulteerd in zijn wat oneerbiedige naam: De Dodo, een naam die of ontleend zou zijn aan het woord ‘doeda’ (belachelijk in het Portugees) of volgens andere bronnen aan het duifachtige gekir van de vogels.

Als nuchtere Hollanders joegen we de Dodo op, slachtten er een paar om te proeven waaruit bleek dat ze (in Oudhollands) seer tay om te eeten waren. Voor zover de feiten ons vertellen is er één richting Frankrijk vertrokken om als onderzoeksobject en ‘circusattractie’ te dienen.

Het enige dat na de verwoede opruimactie van een museumklerk bewaard is gebleven zijn het hoofd en een poot, niet veel zou je zeggen maar gelukkig genoeg voor de hedendaagse wetenschappers van het American Museum of Natural History om verder onderzoek te doen.

De Dodo stierf om verschillende redenen helaas in 1640 al uit; ten eerste legt de Dodo maar 1 ei per jaar wat de populatie al bijzonder kwetsbaar maakte, daarnaast lustten de loslopende varkens op het eiland ook wel een eitje. As dead as a dodo is dus een goed gekozen Engelse uitspraak.

Mocht het ei overigens toch uitkomen dan had je nog het gevaar van de katten die vanaf de schepen het eiland op waren geslopen en die op hun beurt wel weer een kuikentje lustten.

Deze gevaren en het feit dat de volwassen Dodo’s ook nog eens in grote snelheid geslacht werden, heeft de Dodo in een rap tempo laten verdwijnen van de aardbodem, en vreemde vogel of niet, wie had hem nu niet is een keer in het echt willen zien?

Update: Een team van zes Nederlandse wetenschappers vertrekt zaterdag voor een maand naar Mauritius. Ze maken deel uit van een internationale expeditie die duizenden jaren oude botten van de dodo gaat opgraven.

De wetenschappers hebben de hulp ingeroepen van grondwaterdeskundigen. Op bewuste plek is bij een eerdere expeditie een dodo-massagraf gevonden. Verondersteld wordt dat aan de manier waarop de botten in het graf liggen, kan worden opgemaakt hoe de dodo is uitgestorven.

Gerelateerd aan deze publicatie:
BaajGuardian: Ze kunnen dat dier toch klonen? Opgelost.
Op 27-07-2007 22:57:29 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: @Lar Gaan:
Naar mijn bescheiden mening mag je die eerste zin van dit blog ("We kunnen enigszins trots zijn als Hollanders aangezien wij deze vreemde vogel in de spotlights hebben gezet" wel veranderen in:
"We kunnen enigszins trots zijn als Hollanders aangezien wij deze vreemde vogel hebben uitgeroeid."
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 16-10-2008 0:19:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
Marty K:

Een andere mogelijke verklaring voor de naam Dodo, is van het oude nederlandse "dodaers", wat dikke kont betekend.

dit is onder nederlandse historici wel de meest geaccepteerde uitleg, en het valt dan ook een beetje op dat juist de nederlandse uitleg niet in het blog/artikel terug te vinden is
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 16-10-2008 21:00:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden