We hebben weer zo'n site die u móét gezien hebben: tenthdimension.com. Aan de hand van duidelijke flashanimaties maakt de website voor iedereen duidelijk wat er verstaan kan worden onder de 10 natuurkundige dimensies die onze realiteit bepalen.

Van eendimensionaal tot de tiende dimensie, het wordt er helder in uitgelegd. Al zal de helderheid van persoon tot persoon verschillen, tenslotte gaat het over relatief abstracte gegevens. Wees dus niet verbaasd als u aan dimensie 6 of 7 even moet terugspoelen om het te begrijpen, dat hoort erbij.

Als toemaatje bij deze linktip hebben we nog twee video, maar daar hoort een woordje uitleg bij...

In de flashvideo op tenthdimension.com zult u horen dat een mens in de 4e dimensie als een soort slang is. Toevallig vonden we op internet een mooi voorbeeld van iemand die een dergelijk iets heeft gemaakt. Noah, de man in kwestie, brengt  daarin op de tonen van mooie pianomuziek 6 jaar van zijn leven. Iedere dag nam hij een foto en wat u ziet is het videoresultaat van die inspanning. Prachtig om iemand écht te zien verouderen, want doorgaans zien we daarvan alleen computersimulaties.

Wij zijn overigens niet de enigen die Noah's prestatie geweldig vinden, al hebben sommige mensen er nu al genoeg van en zijn er zelfs al parodieen op. Er bestaat ook nog het type dat het beter denkt te kunnen doen en zelf nergens mee komt, tenzij flauwe aftreksels.
De fotograferende ouder wordende Noah was niet alleen in zijn nieuwsgierigheid. Een Chinese dame deed identiek hetzelfde, maar dan 3 jaar lang. U ziet als tweede filmpje bij dit blog haar beelden vergeleken met die van Noah. Met een beetje fantasie doorbreekt u in de gedachtenwereld de derde dimensie.

U snapt niet wat de drie en zes jaar lang verzamelde en achter elkaar gemonteerde fotoreeksen met de meerdere dimensies te maken hebben? Dan is het zeker hoog tijd dat u tenthdimension.com bekijkt.

Update: video erbij, nu van iemand die dit project 8 jaar heeft gedaan. We brengen u de lange versie, de korte vindt u (inclusief bijzonder irritante muziek) via deze link.


(Noah toont u zes jaar van zijn leven)


(6 jaar versus 3 jaar)


(8-jaar project van Jonathan)
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden