De Hubble ruimtetelescoop heeft een zeer zeldzaam eclips op kunnen nemen! Uranus' maan Ariel zorgde voor een indrukwekkend schouwspel op de Uraanse oppervlakte: Zeer plaatselijke maansverduistering, gezien vanaf de Aarde! Zie hieronder het plaatje dat Hubble heeft geschoten:

Maansverduisteringen komen vaker voor op Jupiter en Saturnus, die vanaf de Aarde te zien zijn. Maar omdat Uranus op een alternatieve wijze om de eigen as draait en de zon daardoor alleen op de polen goed schijnt komt het maar zelden voor.

De manen van Uranus zitten rond de evenaar in een baan om de planeet, waardoor de zon de manen zelden laat oplichten. Dit soort maansverduisteringen zijn wel vaker voorgekomen, maar nog nooit goed vastgelegd.
Zo was er in 1965 ook een verduistering te zien, maar er was geen telescoop scherp genoeg om er foto's van te maken. De Hubble ruimtetelescoop heeft er echter een zeer indrukwekkend plaatje van kunnen maken. En het mooiste is: Uranus staat in het begin van z'n 2007 equinox dus Hubble zal aankomend jaar veel meer van deze plaatjes kunnen maken!

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden