Vlakbij de Oekrainse stad Lugansk is vorige maand een piramide gevonden waarvan men vermoedt dat deze 2.000 jaar in gebruik is geweest. De vondst werd pas recentelijk breder aandacht gegeven. De stenen en gebouwen doen denken aan de Azteekse piramides die nog steeds in Mexico te bezichtigen zijn.

Een ander piramide, in Bosnië
(Een andere piramide, in Bosnië)

Archeologen vermoeden dat de nieuwe Oekrainse piramiden ongeveer 5.000 jaar oud zijn en bestemd waren voor het aanbidden van een zonnegod. De piramide is in feite een verzameling van tempels en offeraltaren, op de top van een heuvel. Het complex is toegankelijk door de grote treden die langs de zijden van de heuvel gemaakt zijn, waardoor het geheel nog meer op de ons bekende piramide gaat lijken.

De archeoloog en hoofd van het onderzoek Viktor Klochko gelooft dat dit een belangrijke vondst is. "Dit is het eerste monument van deze leeftijd en soort dat in Oost-Europa werd gevonden," liet hij aan de krant The Guardian weten.

In de directe omgeving van de Lugansk-site zijn reeds grafresten gevonden. Toch denkt men dat het belangrijkste doel van de constructie het offeren was, en niet zozeer het eren van de doden. "Bewoners leefden in de omliggende valleien en klommen op de piramide om hun (dankbaarheids)ceremonieen te houden. Ze hadden een paganistische cultus die de Zon als meester zag, net zoals de voorouders van de Slovenen."

Er zijn geen juwelen of andere schat-achtige voorwerpen gevonden. As van overledenen, keramische potten en botresten daarentegen wel. In zijn gloriedagen was de piramide 60 meter hoog en de basis zo groot als Monaco. De kleiplaten waaruit het geheel bestaat wegen ongeveer twee ton per stuk.

De National Academy of Sciences gelooft niet dat het om een piramide gaat. Zij denken meer dat het een Oekrainse versie van Stonehenge betreft. Net zoals bij de piramide in Bosnië zal het wellicht nog jaren duren vooraleer een consistent verhaal het daglicht zal zien. Toch weerhoudt dat de dienst toerisme er niet van om reeds een hotel op het grondgebied te bouwen.

Momenteel kan u reeds bij WikiPedia terecht of onderstaande BBC-video bekijken als u meer over de piramide wilt weten:


(Beelden van BBC News)
Fluwijn: D'r ligt nota bene een dorp tegenaan, hebben ze nu echt pas vorige maand gezien dat het ding nogal op een piramide lijkt? Tssk!
Op 03-11-2009 2:43:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus:
Fluwijn:

D'r ligt nota bene een dorp tegenaan, hebben ze nu echt pas vorige maand gezien dat het ding nogal op een piramide lijkt? Tssk!

Ik zou mijn tijdmachine maar 's oliën, als ik jou was...
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 03-11-2009 3:08:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JaccoV: Lijkt mij meer op een ruine op een berg
Homo sapiens non urinat in ventum
Op 28-12-2011 8:38:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
JaccoV:
Lijkt mij meer op een ruine op een berg

Daar lijkt het niet op, dat IS een ruïne op een berg.

artikel:
De piramide is in feite een verzameling van tempels en offeraltaren, op de top van een heuvel.


Als ik daar in de buurt ben, zal ik eens gaan controleren.
It's all a figment of imagination!
Op 28-12-2011 9:24:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dicit: Iets nieuws. Ga er eens voor zitten. Start de tape.
(bericht gewijzigd op 2/8/2012 4:26:48 PM)
Nooit te oud om nog meer te leren.
Op 08-02-2012 16:26:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden