Zoals u misschien al gemerkt heeft houden wij bij grenswetenschap.nl bij momenten van humor, en wie eigenlijk niet? Iedereen vindt het heerlijk om te lachen, het geeft je een goed en positief gevoel maar hoe komt dat eigenlijk?

U kent waarschijnlijk wel de uitspraak dat lachen minder vermoeiend is dan huilen, aangezien u op het moment van het lachen slecht 15 gezichtsspieren gebruikt tegenover het aantal van over de 100 als u huilt.

Daarbij opgeteld het feit dat de rest van uw spieren tijdens het lachen ontspannen, zou lachen dus als een vorm van ontspanning voor uw spierenstelsel gezien kunnen worden.

Een prachtige Glimlach!
(Een prachtige Glimlach!)

Als u lacht, en zeker in een flinke lachbui, worden door het samentrekken van uw lachspieren signalen gestuurd naar de hersenen: “Hé er wordt gelachen!”. Op dat moment maken uw hersenen endorfine aan, endorfine zijn natuurlijke pijnstillers die u qua kalmerende en pijnstillende werking kunt vergelijken met morfine!

Je zou dus kunnen zeggen dat iedere keer dat u lacht er een shotje binnenkomt met een erg prettige kalmerende en verdovende werking. Dus houdt u gewoon ontzettend veel van humor of is er reden tot een bezoekje aan de GGD?

Buiten deze zeer prettige uitwerking waarvan u op korte termijn plezier heeft is er ook een aspect dat op langere termijn erg gunstig is. Op het moment van lachen wordt namelijk uw immuunsysteem versterkt, antistoffen worden aangemaakt waardoor stresshormonen als b.v. Cortisol netjes worden opgeruimd.

Een hele belangrijke en wellicht voor u ook bekende antistof die ook tijdens het lachen wordt aangemaakt is de natural killer cel die bekend staat om zijn kracht het lichaam te zuiveren van alle zaken die niet kloppen, hierbij kunt u als bekendste voorbeeld denken aan de vernietiging van tumorcellen.

Ook interessant om te melden is dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat vrouwen die tijdens een IVF-behandeling worden blootgesteld aan humor, meer kans hebben op letterlijk vruchtbare resultaten! Via deze link kunt u desgewenst dit grenswetenschappelijke artikel nog eens nalezen.

Vanwege de heilzame werking van het lachen zijn er ook steeds meer mensen die gebruik maken van lachtherapie waarbij de therapeut begint met lachen (aangezien dat zeer aanstekelijk kan werken) waardoor u of uw medelachers het ook binnen de kortste keren uitproesten.

Soms is het wel een beetje wennen gezien de toch wel wat vreemde situatie en komt de lach pas na 2 sessies tevoorschijn. Als u van mening bent dat dit de grootste onzin is die u ooit heeft gehoord kan het toch geen kwaad eens te gaan kijken bij deze sessies om dan maar vol ongeloof in lachen uit te barsten, pikt u toch even wat endorfine mee!

Voelt u het al?
(Voelt u het al?)

Buiten het lichamelijke aspect heeft lachen ook een sterk psychologisch effect, denk maar eens aan die caissière die zaterdagochtend na een gezellige nacht uitgaan tegen haar zin en zeer chagrijnig vraagt of u ook een bonuskaart heeft, daar wordt u niet vrolijk van!

Echter als u om tien voor zes aan de kassa had gestaan, aan de vooravond van het weekend en glimlachend was geholpen dan had u waarschijnlijk ook extra vrolijk de winkel verlaten.

Lachen zendt dus signalen uit en je wordt klaarblijkelijk meer aangetrokken door een lachend dan een chagrijnig iemand omdat het je herinnert aan de gevoelens die bij het lachen horen, het shotje endorfine, gezelligheid, positief, en dat gevoel wil iedereen graag voelen!

Lachen hoeft overigens niet altijd te maken hebben met plezier of lichamelijke aspecten, er zijn namelijk ook allerlei momenten waarop we de glimlach gebruiken als specifiek communicatiemiddel, bijvoorbeeld om te groeten, als teken van herkenning en goede intentie, beleefdheid, verontschuldiging, uit verlegenheid of misschien wel als teken van liefde.

Maar je hebt natuurlijk ook het “lachen als een boer met kiespijn”, eigenlijk niet zo grappig maar ik lach toch maar… Een vriendelijke glimlach hoeft dus niet altijd waar te zijn, maar wordt dan juist uit (met de kennis van de psychologische werking hiervan) noodzaak of manipulatie gebruikt om een bepaalde stemming na te bootsen of juist te creëren.

U komt b.v. een bekende tegen terwijl u zich niet echt blij voelt, vaak lachen mensen dan toch uit vorm van beleefdheid of juist om misschien wel teken van; “met mij gaat het goed hoor” te versturen om zo hun gevoelens voor zichzelf te houden.

En dan is er een wat minder leuk voorbeeld als de vriendelijk lachende schoorsteenveger (om maar een zijstraat te noemen), soms gebeurd het toch dat even later niet alleen het roet uit de schoorsteen is verdwenen, maar ook de gehele schoorsteenmantel leeggehaald is…

Interessant dus om te zien wat het lachen allemaal in werking zet en kan zetten en dat het klaarblijkelijk zeer goed voor u is gezien de verschillende heilzame uitwerkingen die het op uw lichaam en gemoedstoestand heeft.

Mocht u zeer gemotiveerd zijn geraakt om eens flink te gaan lachen dan kunnen we u 'Volgens professor en psycholoog Richard Wiseman' ’s werelds beste mop aanbieden!

hannekelove: Deze pagina komt van pas ik heb een spreekbeurt over lachen.
Op 26-05-2013 11:33:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden